Oude Dame tegen "het nieuwe Genk", of gaat Mourinho met scudetto aan de haal?

  Wie kroont zich dit jaar tot kampioen in Italië?

  Geen Lukaku, veel vertrekkers, maar een ultra-spannende strijd om de Champions League-tickets (top 4): de Serie A gaat vanavond weer van start. Italië-watcher Filip Joos neemt u mee van de Inter-exodus, over EK-revelatie Locatelli tot het nieuwe Roma van Mourinho. Hoe gaat de top 8 van vorig jaar zich wapenen tegen favoriet Juventus?

  Juventus: Kan Allegri Oude Dame uit rusthuis ontslaan?

  Juventus zal voor het eerst in tien jaar zonder scudetto op de borst spelen. "Toch zal het de draad weer oppikken waar ze die een jaar geleden lieten liggen", denkt Serie A-watcher Filip Joos.

   

  "De Oude Dame is met de terugkomst van Massimiliano Allegri weer torenhoog favoriet. Ook al hebben ze voor het eerst in 35 jaar slechts twee versterkingen gehaald: Jonkie Kaio Jorge (19 jaar) en EK-revelatie en topaankoop Manuel Locatelli."

   

  "Misschien komt Miralem Pjanic de troepenmacht van Turijn ook nog versterken, maar dan moeten ze wel af zien te geraken van geldspons Aaron Ramsey. Klaren ze dat klusje, dan zijn Ronaldo en co zeker dé te kloppen ploeg dit seizoen."

  Kan Allegri Juventus een zesde keer naar de Italiaanse titel stuwen?

  Inter Milaan: het Italiaanse Genk geworden

  Juventus zag Inter Milaan vorig seizoen "hun" troon bestijgen. Maar de Italiaanse regeerperiode van Barella en co lijkt alvast geen lang leven beschoren. "De leegloop bij de Nerazzurri is dramatisch", stelt Joos vast.

   

  "Na een kampioenenjaar zou je - zeker als Inter zijnde - altijd vol voor de Champions League moeten gaan, maar Inter is het Genk van 2019 geworden: de coach en enkele toppers hebben de club na een succesjaar verlaten."

  De leegloop bij de Nerazzurri is dramatisch

  Filip Joos

  "Nu moet Simone Inzaghi doen wat Felice Mazzu bij Genk deed. Een moeilijke opgave wanneer je kijkt naar het kwaliteitsverschil in vergelijking met vorig jaar."

   

  "Om Lukaku te vervangen hebben ze bijvoorbeeld de 35-jarige Edin Dzeko gehaald. Dit is geen toekomstgerichte keuze en allerminst een vervanger van het kaliber Lukaku. Daarnaast verloren ze ook metronoom Hakimi aan PSG, samen met Lukaku de meest constante speler."

  Kan Dzeko de leegte naast Lautaro Martinez opvullen?

  AC Milan: "Hopen op blessureloze Ibrahimovic"

  AC Milan werd vorig jaar 2e en lijkt ook dit jaar weer klaar om zich in de top 4 te nestelen. "Milan heeft gedaan wat het moest doen op de transfermarkt, zonder grotesk vertoon", vindt Filip Joos. 

   

  "De kern is versterkt, maar ze moeten vooral hopen op een  Ibrahimovic die iets minder geblesseerd is dit seizoen. Als je de Zweedse doelpuntenmachine en Olivier Giroud samen kan uitspelen in de spits, begin je met een 1-0-voorsprong."

   

  "En achter de oudere torens zwermt er heel wat fysiek geweld rond. Met de komst van Florenzi, geweldenaar Kessié, het behouden van Leao en met jonkies Saelemaekers en Diaz kan Stefano Pioli een sterk geheel smeden."

  AS Roma: de transferkoningen met keizer Mourinho

  De laatste keer dat José Mourinho in Italië terechtkwam, won hij met Inter de titel en de Champions League, maar de verwachtingen in Rome zijn niet zo hooggespannen als toen. 

   

  "Bij AS Roma beseffen ze wel dat het nu haast onmogelijk is om meteen prijzen te pakken. Maar ze zijn dolgelukkig dat the special one er is. AS Roma en Mourinho hebben elkaar op het ideale snijpunt gevonden."

   

  "Hij is ook meteen goed in de Romeinse realiteit gekropen. Hij belt zelf spelers op, hij mekkert niet omdat de transfer van Xhaka niet gelukt is en hij weet het Italiaanse publiek goed te bespelen met een gulle lach en etentjes in dé hotspots van de stad."

  AS Roma en Mourinho hebben elkaar op het ideale snijpunt gevonden

  Filip Joos

  Nu moet hij het nog op het veld laten zien, maar de club heeft hem met enkele transfers alvast een handje geholpen. "Vooral de komst van Tammy Abraham is een serieuze kwaliteitsinjectie. Ik vind dat echt een bijzonder goede spits, die zou in Italië zomaar eens potten kunnen breken."

   

  "Met hem erbij staan ze echt sterk. Er zijn in de Serie A niet zoveel ploegen beter uit het vorige seizoen gekomen, AS Roma wel. Ze moeten de top 4 bestormen."

  Lazio: Pedro als toonbeeld van de impasse

  Stadsgenoot Lazio heeft de schaapjes daarentegen minder op het droge. Ze hebben wel Felipe Anderson teruggehaald, maar Sarri is vooral nog op zoek naar snelheid op de flanken. 

   

  Daarom is Pedro nu ook van de ene naar de andere kant van Rome verhuisd, maar een ultieme joker is dat volgens Filip Joos niet: "Normaal ligt een transfer van AS Roma naar Lazio gevoelig, maar deze overstap verhit de gemoederen in de Italiaanse hoofdstad zelfs niet."

   

  "Pedro was komen uitbollen in Rome. Of hij dat nu bij AS Roma of Lazio doet, zal de supporters daar worst wezen. Ze zullen misschien eens iets harder fluiten tijdens de derby."

  Pedro in het blauw: AS Roma-supporters lopen rood aan.

  Napoli en Atalanta: to make it interesting

  Atalanta en Napoli zijn de laatste jaren vaste outsiders in Italië. Dat zal dit jaar niet anders zijn volgens Filip Joos. Al hangt er wel een zweem van vraagtekens rond de trainers.

   

  "Atalanta is en blijft een machine. Die ploeg zal weer meedoen voor de Europese tickets, ook al probeert Papu Gomez nu wat stokken in de wielen te steken."

   

  "Hij slingert met beschuldigingen naar het hoofd van coach Gasperini, die hem fysiek aangevallen zou hebben. Gasperini zegt dan weer dat de rollen omgedraaid waren. Dat zal een welles-nietesspelletje blijven tot een medespeler uit de biecht klapt."

  Atalanta blijft een machine en Napoli ligt op de loer

  Filip Joos

  "Ook Napoli is en blijft een gevaarlijke kaper op de kust. Met Luciano Spalletti hebben ze een uitstekende trainer aan het roer. Ik ben een grote fan en ben er zeker van dat hij meer uit de ploeg zal kunnen halen dan Gattuso."

   

  "Al gaat de geruchtenmolen wel dat hij een "permaloso"-persoonlijkheid heeft, een lichtgeraakt karakter. Hij mag zich dus niet verliezen in rancune en rariteiten. Doet hij dat niet, is hij wereldtop.”

  Sassuolo: vraagtekens rond Azzurri-motor

  Naast outsiders Atalanta en Napoli is het ook nog steeds koffiedik kijken naar de hofleverancier van EK-overwinnaar Italië: Sassuolo. “Naar hen ben ik benieuwd”, vertelt Joos. 

   

  “Het blijft een stugge verplaatsing. Als je bij het uitstappen van de bus in de ogen van Berardi, Scamacca en Boga kijkt, weet je dat het een moeilijke avond zal worden. Met het vertrek van Locatelli en hun coach De Zerbi moeten ze wel wat aan kwaliteit inboeten."

   

  "Het is heel moeilijk om momenteel een stempel te plakken op de ploeg uit Modena. Dat is ook net het mooie aan Sassuolo: ze weten ons zo gemakkelijk te verrassen."

  De Zerbi koos voor een Oekraïens avontuurtje bij Sjachtar Donetsk.