Ashton Lambie sloopt de muur van 4 minuten op de individuele achtervolging

  Ashton Lambie (archieffoto) schrijft geschiedenis.

  Baanwielrenner Ashton Lambie heeft voor een huzarenstukje getekend. De 30-jarige Amerikaan heeft het wereldrecord van Filippo Ganna op de individuele achtervolging verpulverd, maar nog veel straffer is dat hij als eerste renner onder de grens van de 4 minuten duikt op het onderdeel.

  4'01"934, dat was tot vandaag het wereldrecord van Filippo Ganna op de individuele achtervolging. 

   

  De Italiaanse straaljager had die tijd op de 4 kilometer vorig jaar gevestigd op het WK in Berlijn, maar Ashton Lambie - goed voor zilver op dat WK - wilde nog sneller.

   

  Lambie week voor zijn recordpoging uit naar de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico City, waar Victor Campenaerts het uurrecord op zijn naam plaatste.

   

  Op een hoogte van 1.800 meter - in optimale wetenschappelijke omstandigheden en na een specifieke voorbereiding - moest Lambie een stuk sneller gaan dan zijn PR van 4'03"640 en dat deed hij met verve. 

   

  Met zijn 64x15-verzet klokte de voormalige gravelbiker af op 3'59"930, een chrono die nog bevestigd moet worden door de wereldbond UCI. De Amerikaan had wel UCI-officials ter plaatse, die de tijd verifieerden en doorstuurden naar het UCI-hoofdkwartier.

   

  Compleet verzuurd stapte Lambie van zijn fiets, maar hij heeft wel een primeur gerealiseerd om u tegen te zeggen.

   

  "Het was brutaal", reageerde Lambie, die van zijn fiets geholpen moest worden. Om deze toptijd te draaien - waarbij Lambie bij de staande start pieken van 1.300 en 1.400 watt haalde - schatte de pistier dat hij gemiddeld tussen 480 en 500 watt noteerde bij de inspanning van 4 minuten. "Die grens doorbreken voelt surrealistisch aan."

  Tweets over het record: