"Louis van Gaal moet het nu met afbakbroodjes doen, zo snel moet het gaan"

  Louis van Gaal tijdens zijn voorstelling als bondscoach.

  Louis van Gaal is aan zijn 3e ambtstermijn als bondscoach van Oranje begonnen. Hoe kijken ze in Nederland naar de eerste persconferentie van Louis III? "Hij zet zijn goede naam op het spel", klinkt het.

  Algemeen Dagblad: "Zelfde conclusie als De Boer en Koeman"

  "Als ik de KNVB was, zou ik ook bij mij zijn uitgekomen." Als er één zin blijft hangen na dag één in het tijdperk van Louis III, dan is het deze", schrijft het Algemeen Dagblad. "In Zeist sprak een uur lang dé man die zelf ook vindt dat juist híj Oranje over onherbergzaam terrein naar het WK in Qatar moet leiden. Zelfingenomen zullen criticasters zeggen."

  "We zitten dun in de keepers. En dun in de linker- en rechterspitsen. Die laatste twee posities zijn bouwstenen van de Hollandse School, maar als je ze niet hebt, kun je ze niet opstellen.’’ Dat is interessant: Van Gaal trekt dezelfde conclusie die Frank de Boer en ook Ronald Koeman al trokken als bondscoach."

   

  "In de ogen van Van Gaal is er echt wel een goed Nederlands elftal te maken uit het huidige spelersaanbod. Een ‘echt team’, dat niet zo afgeschminkt hoeft te worden als op het EK en waarmee hij wat hem betreft inzet op het hoogste: "Mijn persoonlijke ambitie is wereldkampioen worden."

  In de ogen van Van Gaal is er echt wel een goed Nederlands elftal te maken uit het huidige spelersaanbod.

  Algemeen Dagblad

  De Volkskrant: "Hij moet nu met afbakbroodjes in de weer"

  "Van Gaal was helemaal Van Gaal, dinsdag in Zeist, bij zijn derde aanstelling als trainer van Oranje", zeggen ze in De Volkskrant. "Hoewel? De perfectionist, de man van controle, wijkt af van zijn normale werkwijze. Hij beseft dat het WK in Qatar van 2022 bereiken een hachelijke onderneming is en dat zijn instappen tijdens de kwalificatiereeks, als opvolger van de na het EK ontslagen Frank de Boer, niet ‘des Van Gaals’ is."

   

  "Hij is al jaren, duidelijk, eerlijk en rechtvaardig. Teambuilder pur sang. Het team is altijd belangrijker dan het individu. Hij heeft alleen geen tijd, zoals de vorige keer, toen hij een rondetafelconferentie hield om onvrede van een mislukt EK (2012) weg te masseren."

  "Van Gaal, de ‘procestrainer’, kneedt normaal als een banketbakker en kijkt zorgvuldig naar het rijzen van het deeg. Hij gaat nu bij wijze van spreken met afbakbroodjes in de weer, zo snel als alles moet gaan. Daar stelt hij ervaring tegenover, met zijn staf."

  Het team is altijd belangrijker dan het individu. Hij heeft alleen geen tijd.

  De Volkskrant

  NRC Handelsblad: "Hij zet zijn goede naam op het spel"

  "Hij doet het niet meer voor zichzelf, deze baan", schrijft het NRC Handelsblad. "Klinkt melodramatisch misschien, zegt hij, maar hij wil het Nederlandse voetbal helpen. Hij zet zijn goede naam op het spel, na een paar nederlagen kan iedereen hem ineens een slechte trainer vinden - terwijl uit polls blijkt dat hij nu populair is. Maar ja, zegt hij, wie had het anders moeten doen?"

  "Achter de schermen is Van Gaal al een paar weken begonnen als bondscoach van het Nederlands elftal. Van Gaal koos al een nieuwe technische staf, vertrouwelingen die hem durven tegen te spreken, dat vindt hij belangrijk."

  Veel tijd krijgt Van Gaal echter niet. "Anderhalve dag. Van Gaal herhaalt het steeds. Dat is de periode die hij heeft om het Nederlands elftal voor te bereiden op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen, op 1 september. Zijn eigen werkwijze moet er gedeeltelijk voor overboord. Voor scouting van spelers is geen tijd. Voor een groepsgesprek, zoals Van Gaal gewend is te houden, ook niet."

  Na een paar nederlagen kan iedereen hem ineens een slechte trainer vinden. Maar ja, zegt hij, wie had het anders moeten doen?

  NRC Handelsblad