Barcelona-voorzitter countert zijn voorganger: "Zijn beleid was helemaal fout"

  Joan Laporta verdedigde zich vandaag.

  FC Barcelona won gisteren dan wel zijn opener in de Spaanse competitie, de rust is alleszins nog niet teruggekeerd in Catalonië. Voorzitter Joan Laporta organiseerde vandaag speciaal een persconferentie om de puntjes nog eens op de i te zetten en om af te rekenen met ex-preses Josep Bartomeu.

  Na het vertrek van Lionel Messi regent het nog altijd naschokken bij FC Barcelona. De aanleiding voor het zoveelste rondje verbaal geweld was een open brief van ex-voorzitter Josep Bartomeu vorige week.

  Die waste zijn handen in onschuld, maar kreeg lik op stuk van Joan Laporta. Hij had het over "een brief vol leugens", waarmee Bartomeu zijn eigen beleid wilde "goedpraten". 

  Laporta schetste nog eens een weinig fraai beeld van de financiële gang van zaken in Catalonië. Bij zijn aantreden in maart trof hij naar eigen zeggen een club in crisis aan.

  "Het eerste dat we deden was een lening van 80 miljoen euro aangaan, want anders konden we de lonen en de kosten van de constructiewerken aan Camp Nou niet eens meer betalen", legde hij uit. "De club had nochtans net 50 procent van haar inkomsten uit tv-rechten vroegtijdig ontvangen."

  Kenners noemden het salarishuishouden een omgekeerde pyramide. Oude, ervaren spelers hadden dure en langdurige contracten, terwijl jonge spelers bijna einde contract waren.

  Joan Laporta sneert naar zijn voorganger

  "Het beleid voor mijn aankomst was helemaal fout", ging Laporta voort. "Kenners noemden het salarishuishouden een omgekeerde pyramide. Oude, ervaren spelers hadden dure en langdurige contracten, terwijl jonge spelers bijna einde contract waren."

  "Dat maakte het voor ons erg moeilijk om te onderhandelen. Onze salarissen vertegenwoordigden 103 procent van het totale inkomen van de club, dat is 20 tot 25 procent meer dan onze concurrenten. Er was geen intern toezicht."

  Volgens Bartomeu was het vorige bestuur al begonnen aan een reeks loonsverlagingen. Zo zou 90 miljoen euro bespaard zijn. 

  "Maar dat klopt niet", aldus Laporta. "In de brief werd geprobeerd onverklaarbaar beleid verklaarbaar te maken. Er was geen akkoord met de spelers over zo'n bezuiniging. De spelers wilden niet eens met de voorzitter praten."