Memorial Van Damme pakt ook uit met wereldrecordhouder Karsten Warholm

  Karsten Warholm poseert bij zijn wereldrecordtijd: 45"94.

  Karsten Warholm moet op vrijdag 3 september een van de grote blikvangers worden op de Memorial Van Damme. Dat wordt de eerste wedstrijd van de wereldrecordhouder op de 400 meter horden sinds de Olympische Spelen in Tokio. 

  Karsten Warholm liep op de Olympische Spelen in Tokio een sensationeel wereldrecord op de 400 meter horden. De 25-jarige Noor is er dus voor het eerst bij in het Koning Boudewijnstadion.

   

  Ook de Braziliaanse bronzenmedaillewinnaar op de 400 meter horden, Alison dos Santos, en nog vier andere finalisten van Tokio komen naar de Memorial.   


  De 400 meter horden staat dit jaar voor het eerst sinds 2015 op het programma van de Memorial Van Damme, de voorlaatste manche van de Diamond League. Warholm voert het indrukwekkende deelnemersveld aan. De Noor rijgt sinds 2017 de successen aan elkaar: goud op het WK in Londen in 2017, goud op het EK in Berlijn in 2018, goud op het WK in Doha in 2019 en begin deze maand goud op de Olympische Spelen in Tokio.

  Die race in Japan won hij in een tijd van 45"94, een verbetering van zijn eigen wereldrecord met maar liefst 76 honderdsten. Warholm is wereldrecordhouder sinds 1 juli, toen hij in Oslo met 8 honderdsten onder het 29 jaar oude wereldrecord van Kevin Young dook.   

  Zes finalisten van de partij

  Ook Alison dos Santos liep in Tokio sneller dan het oude wereldrecord van Young. Met 46"72 deed de 21-jarige Braziliaan 6 honderdsten beter dan de toptijd die de Amerikaan in 1992 op de Spelen van Barcelona op de tabellen zette.    

   

  Zes van die finalisten van in Tokio zullen op vrijdag 3 september in het Koning Boudewijnstadion te bewonderen zijn. Naast Warholm (eerste) en dos Santos (derde) zijn dat Kyron McMaster (vierde) van de Britse Maagdeneilanden, de Qatarees Abderrahman Samba (vijfde), de Turk Yasmani Copello (zesde) en de Est Rasmus Magi (zevende).