Union-CEO Bormans: "Een rustig seizoen is een flauw seizoen, dat willen we niet"

  De sfeer zit voorlopig erg goed in het stadion van Union.

  Traditie en gezelligheid. Dat is waarmee de verrassende leider in de hoogste voetbalklasse bij het grote publiek momenteel wordt geassocieerd. Maar vergis u niet: de ambities van Union reiken veel verder. Het potentieel is er in Brussel, vertelde CEO Philippe Bormans in onze podcast De Tribune. Nu nog een nieuw stadion en de torenhoge ambities waarmaken. 

  Download de podcast van De Tribune

  "Clubs als Antwerp en Club Brugge, daar staan we nog ver vanaf"

  "De ambities zijn heel hoog"

  Union is in handen van een Engelse holding, waarvan de steenrijke Britse gokmiljardair Tony Bloom meerderheidsaandeelhouder is. Bloom pompte in drie jaar tijd al 20 miljoen euro in de club. Dat is niet alleen voor de gezelligheid van het Joseph Mariën-stadion.

   

  "De persoonlijke ambitie van meneer Bloom ken ik niet, maar voor de holding is het heel duidelijk. De ambities zijn heel hoog", vertelt CEO Philippe Bormans.

   

  "We hebben nu een goede ploeg gebouwd, maar iedereen moet beseffen dat sportieve resultaten niet vanzelf komen, daar hangt een hele omkadering rond, een jeugdwerking, een stadion ook." 

   

  "Het is daarom moeilijk om nu al te zeggen wat we over 5 jaar willen. Ook omdat je in België als voetbalploeg niet alles in de hand hebt. Maar laat het duidelijk zijn: het is niet onze ambitie om een rustig seizoen te beleven. Een rustig seizoen is een flauw seizoen."

   

  "Sportief kunnen we al onze voet zetten naast bepaalde clubs, maar voor al de rest hebben we nog veel werk. Daar ligt de sleutel voor ons om op lange termijn succesvol te zijn. Clubs als Antwerp of Club Brugge, daar staan we nog ver vanaf."

   

  "We moeten proberen te groeien, maar dit seizoen ligt de druk niet bij ons. Vorig seizoen wel."

  Sportief kunnen we al onze voet zetten naast bepaalde clubs, maar voor al de rest hebben we nog veel werk.

   

  "70 miljoen euro eigen middelen voor nieuw stadion"

  Het is geen nieuw verhaal in België. Een club die wil groeien, hoopt op een nieuw stadion. Het is geen geheim dat ook Union op termijn het fantastische Dudenpark wil verlaten. Een nieuw stadion op dezelfde site mag niet, want heel de accommodatie is geklasseerd. Philippe Bormans kwam met wat meer details over de stadionplannen. 

   

  "Terugkeren naar het Koning Boudewijnstadion, zoals ten tijde van de vorige werkzaamheden aan ons stadion, gaan we nooit meer doen. We onderzoeken enkele sites waar een nieuw stadion zou kunnen."

   

  "In onze drie seizoenen in tweede klasse hebben we een budget opgebouwd van 70 miljoen euro aan eigen middelen voor een nieuw stadion. Dat moet op grondgebied Sint-Gillis of Vorst zijn, anders doden we de ziel van onze club."

   

  "KV Mechelen is een voorbeeld. Zij hebben ook een volledig nieuw stadion gebouwd, toegegeven wel op dezelfde site, maar ondanks een modern stadion hebben ze wel de sfeer en authenticiteit weten te behouden. Deze club verdient het om op lange termijn op eigen benen te staan."

   

  "Ons stadion is momenteel onze topprioriteit. Daar werken we achter de schermen hard aan. Dit seizoen willen we over onze plannen kleur kunnen bekennen. Het zal geen stadion worden van 40.000 toeschouwers." 

   

  "We denken aan een plan waarin we in drie fases kunnen bouwen. In de eerste fase willen we mikken op 14.000 fans. Daarna zouden we naar 17.000 en in fase drie naar 22.000 fans kunnen gaan. Maar dan moeten we eerst bewijzen dat  we op lange termijn kunnen presteren en extra fans kunnen aantrekken."

  "Brusselse derby's versterken de voetbalcultuur"

  Is er voldoende voetbalcultuur in Brussel voor een tweede grote club na Anderlecht, dat sowieso al vooral buiten de hoofdstad fans aantrekt?  

   

  "Ik merk dat de Brusselse derby's - tegen RWDM vorig seizoen en dit seizoen de derby met Anderlecht - de voetbalcultuur versterkt", zegt Philippe Bormans. "Mensen in Brussel moeten nu kleur bekennen. Zijn ze voor RWDM, voor Anderlecht of voor Union? Iedereen spreekt daarover." 

   

  "Het creëert een sfeer die de afgelopen 20 jaar niet meer geleefd heeft in Brussel. Dat is goed, want alle Brusselse clubs profiteren daarvan. Er wonen in Brussel 1 miljoen mensen, dus er moet wel potentieel zijn. Ook al gaat niet iedereen naar het voetbal, natuurlijk, maar het brengt duidelijk iets teweeg. Je merkt dat ook Anderlecht meer de band met Brussel probeert terug te vinden."