Belgische kopman Vandenabeele geeft op na val in Toekomstronde: "Fysiek en mentaal op"

  Henri Vandenabeele kwam ten val en gaf op.

  De Belgische selectie moet het vervolg van de Ronde van de Toekomst afwerken zonder speerpunt Henri Vandenabeele. Onze landgenoot kwam zwaar ten val en gaf er de brui aan. "Alles verliep naar wens tot die valpartij van Henri", zucht de bondscoach.

  Henri Vandenabeele (21) was het uithangbord van de Belgische ploeg in de Ronde van de Toekomst. De renner van DSM werd vorig jaar 2e in de Baby Giro en dit jaar 3e in de Italiaanse rittenkoers.

  Vandaag kwam hij evenwel ten val. "Het klassement was ons grote doel in deze Ronde van de Toekomst", doet bondscoach Sven Vanthourenhout de dag uit de doeken. "Iedereen was ook enorm gemotiveerd om Henri bij te staan."

  "Gisteren reden we een meer dan knappe ploegentijdrit (vijfde) en vandaag wilden we graag tijd nemen op de andere klassementsrenners. We wisten dat het een waaierrit zou worden, we waren er klaar voor en alles verliep ook naar wens tot die valpartij van Henri."

  De renner liep schaafwonden en kneuzingen op over zijn hele lichaam. "Henri kroop opnieuw op zijn fiets, probeerde wel, maar toen we op het plaatselijke circuit kwamen, reed hij nog eens lek, verloor hij nog meer tijd en uiteindelijk is hij afgestapt."

  "Fysiek en mentaal was het op. Fysiek door de vele schaafwonden die hij opliep. Hij wist ook dat hij de komende dagen nog veel pijn zou lijden en mentaal breekt er ook wel iets bij zo'n jongen."

  "Hij kwam naar hier als klassementsrenner en zag dat in rook opgaan. Aandringen had geen zin meer. Gelukkig is er geen sprake van breuken, morgen keert hij naar huis om te herstellen."

  Henri kroop opnieuw op zijn fiets, probeerde wel, maar toen we op het plaatselijke circuit kwamen, reed hij nog eens lek, verloor hij nog meer tijd en uiteindelijk is hij afgestapt.

  Bondscoach Sven Vanthourenhout

  "De Lie heeft me vandaag echt verbaasd"

  Het was niet allemaal kommer en kwel bij de Belgen. Arnaud De Lie en Stan Van Tricht eindigden vandaag 2e en 3e.

  Bondscoach Vanthourenhout: "Nu moeten we proberen om er een paar etappes uit te kiezen en te mikken op ritwinst. Vandaag waren we er dicht bij met Arnaud en Stan, maar wordt het twee en drie."

  "Arnaud heeft me echt verbaasd. Het was een lastige aankomst, 900 meter aan zo'n 4,5 à 5% en hij hield knap stand, en dat voor een eerstejaarsbelofte. Dat belooft voor de toekomst."

  "In het hooggebergte doen we de komende dagen niet mee voor de knikkers, maar met Jenno Berckmoes zullen we nu proberen om zo ver mogelijk te geraken, al wordt dat geen gemakkelijke opdracht."

  "Het deelnemersveld is hier ontzettend groot. Er nemen heel wat beloften deel uit WorldTour-ploegen zoals Astana, Jumbo-Visma en UAE Team Emirates."

  rittenschema
          winnaar leider
  proloog 13/08 Charleville-Mézières - Charleville Mézières 5 km Waerenskjold (Noo) Waerenskjold (Noo)
  rit 1 14/08 Charleville-Mézières - Soissons 161 km Waerenskjold (Noo) Waerenskjold (Noo)
  rit 2 15/08 Laon - Laon 27 km Nederland Van Dijke (Ned)
  rit 3 16/08 Château-Thierry - Donnemarie-Dontilly 152 km Van den Berg (Ned) Van Dijke (Ned)
  rit 4 17/08 Provins - Bar-le-Duc 186 km Vernon (GBr) Van Dijke (Ned)
  rit 5 18/08 Tomblaine - Bar-sur-Aube 160 km Van den Berg (Ned) Van Dijke (Ned)
  rit 6 19/08 Champagne - Septmoncel 138 km A.Johannessen (Noo) Van Dijke (Ned)
  rit 7 20/08 Saint-Vulbas - Grand Colombier 98 km T.Johannessen (Noo) T.Johannessen (Noo)
  rit 8 21/08 La Tour-en-Maurienne - Saint Jean d'Arves 71 km T.Johannessen (Noo) T.Johannessen (Noo)
  rit 9 22/08 La Toussuire - Col du Petit Saint-Bernard 154 km C.Rodriguez (Spa) T.Johannessen (Noo)