Wordt Vuelta een duel Roglic vs. Bernal? "Genoeg sterke renners aan de start"

  De twee topfavorieten: Primoz Roglic en Egan Bernal.

  De Vuelta staat voor de deur, wat wil zeggen dat de pers even langsgaat bij de kanshebbers op de eindoverwinning. Dit jaar zijn er twee uitgesproken favorieten: Primoz Roglic en Egan Bernal. "Al herleiden enkel de journalisten dit tot een duel", deelt de Sloveen.

  Een valpartij dwarsboomde de plannen van Primoz Roglic om de Ronde van Frankrijk dit jaar achter zijn naam te schrijven. "Valpartijen horen bij het wielrennen, dat gaat met ups en downs", relativeert de Sloveen, die meteen een doel maakte van de Spelen en de Vuelta.

   

  "Natuurlijk was ik ontgoocheld, ik had enorm hard gewerkt om klaar te zijn voor de Tour. Na mijn val ging ik nog enkele dagen verder, ondanks de pijn. Uiteindelijk gaf ik op en dan kan je dat maar beter snel aanvaarden en het geweer van schouder veranderen."

   

  "Meteen na mijn opgave voelde ik me echt leeg", gaat Roglic verder. "Het ging wel al door mijn hoofd om me klaar te stomen voor Tokio. Na een week dacht ik dat het onmogelijk was, maar dan maakte ik enkele dagen progressie en besliste ik toch te starten."

  Journalisten herleiden het tot een duel, maar er is meer dan alleen Bernal versus Roglic.

  Primoz Roglic

  De renner van Jumbo-Visma is erg blij met die keuze, want hij pakte olympisch goud in de tijdrit. "Ik heb enkele dagen die titel gevierd, omdat het toch speciaal is. Maar dat kon ook niet te lang, want ik wist dat ik nog naar de Vuelta ging en ik wou in orde zijn."

   

  "Ik hoop dat ik klaar ben voor deze drie weken. Ik heb er alleszins alles aan gedaan om in orde te zijn, ik heb vertrouwen en start hier met een sterk team. We gaan er voor en onderweg proberen we ons te amuseren", zegt Roglic.

   

  Wordt de Vuelta een strijd van Bernal tegen Roglic? "Journalisten herleiden het tot een duel, maar zo bekijk ik het niet. Egan is een heel sterke renner, maar je hebt niet alleen Bernal. Er staan hier nog veel andere renners aan de start. Het zal een stevig gevecht worden."

  Bernal: "Geen kopman, maar als team functioneren"

  De grote concurrent van Roglic voor de eindoverwinning, Egan Bernal, heeft al de Tour (2019) en de Giro (2021) op zak. Als hij ook de Vuelta achter zijn naam kan schrijven, wordt hij de jongste renner ooit die drie grote rondes wint. "Dat zou mooi zijn", beseft de Colombiaan.

   

  Dat record staat momenteel nog op naam van Bernard Hinault, die in 1980 - op 25-jarige leeftijd - drie grote rondes won. "Het zou ongelooflijk zijn. Het is een droom om de Giro, de Tour en de Vuelta te winnen. Als het me dit jaar niet lukt, dan probeer ik het later zeker opnieuw."

   

  Egan Bernal rijdt voor het eerst twee grote rondes in een jaar. "Ik weet niet hoe mijn lichaam zal reageren", zegt hij. "Op dit moment voel ik me goed, heb ik vertrouwen, maar ik wil ook niet te veel druk op mezelf leggen."

  Mijn rug blijft een aandachtspunt, dat zal nog me nog lange tijd achtervolgen, ik moet oefeningen blijven doen en voorzichtig zijn.

  Egan Bernal

  Ideaal is zijn voorbereiding naar eigen zeggen niet. In 2020 stapte hij af in de Tour wegens rugproblemen,  ook voor de Giro speelden de klachten hem parten. 

   

  "Mijn rug blijft een aandachtspunt, dat zal nog me nog lange tijd achtervolgen, ik moet oefeningen blijven doen en voorzichtig zijn. Na de Giro nam ik de tijd om te herstellen. Ik kan koersen, uiteraard, maar soms speelt het me parten."

   

  "Ik had ook een coronabesmetting na de Giro, dus moest een tijdje aan de kant staan. Ideaal was mijn voorbereiding niet, maar ik hoop wel dat ik de goede vorm te pakken heb. In de Ronde van Burgos had ik alleszins niet het gevoel dat die coronabesmetting me hinderde." 

   

  Net zoals in de Tour, trekt Ineos zonder echte kopman naar de Vuelta. "We hebben geen nummer 1, 2, 3 en 4 in de ploeg, maar willen als team naar buiten komen, functioneren. Adam Yates heeft zich specifiek voorbereid op deze koers en is nog heel fris. Richard eindigde als derde in de Tour en is olympisch kampioen."

   

  Strooit Bernal hiermee zand in de ogen van de concurrentie?