Ga naar de inhoud

Ligue 1-kenner Sirik Geffray: "Messi wou zelf naar PSG, dat wil iets zeggen"

Messi zal in de Franse hoofdstad met nummer 30 op zijn rug spelen.

Mbappé - Neymar - Messi. De Franse Ligue 1 heeft er dankzij de transfer van die laatste een geweldige drietand bij. Ligue 1-kenner Sirik Geffray verklaart in De Wereld Vandaag op Radio 1 de overstap van Lionel Messi naar het Parijse sterrenensemble. 

Vier jaar na zijn maatje Neymar, maakt ook Lionel Messi de oversteek van Barcelona naar Parijs. Een opmerkelijke move van de Argentijn. Ligue 1-kenner Sirik Geffray is niet helemaal verrast. "Als je kijkt naar geschiedenis en prestige, staat Barcelona ver boven PSG", zegt Geffray. "Maar als je kijkt naar de kwaliteit en de kern de laatste jaren, dan is het misschien wel een upgrade."


"Messi heeft de laatste jaren een aantal keer de titel gewonnen. Maar zijn ultieme doel was nog eens de Champions League winnen. Hij is er een paar keer uitgegaan in de halve finales en vorig jaar was er die zeer pijnlijke nederlaag tegen PSG. Ik denk dat hij het gevoel heeft dat hij met PSG misschien nog één of twee keer de CL kan winnen."

"In Frankrijk heb je één topclub met PSG, de rest zit daaronder"

De Franse Ligue 1 staat op vlak van uitstraling nog altijd onder de Spaanse La Liga. "Maar dat heeft vooral te maken met Barça, Atlético en Real", verklaart Geffray. "Dat zijn de drie clubs die er daar echt wel bovenuit steken. Als je daaronder kijkt, is het niveauverschil misschien niet zo groot." 


"Er wordt op een totaal andere manier gevoetbald in Spanje, maar de voorbije jaren is het al gebeurd dat Rennes Betis heeft uitgeschakeld in de Europa League. Er zijn zo nog voorbeelden. Alleen heb je in Spanje die drie grote topclubs die er echt bovenuit steken, en een paar subtoppers zoals Villarreal die het goed doen." 


"In Frankrijk heb je één topclub met PSG en de rest zit daaronder. Al hebben die andere ploegen ook kwaliteit. We vergeten snel dat Lyon in die Final 8 in Portugal ook Juventus uitschakelde en in de halve finales stond. Toen gingen ze eruit tegen Bayern München. Dat is nog niet zo lang geleden."

Enkele jaren geleden kwam Neymar, maar voor hem betaalden ze veel geld. Messi komt gratis.

Ligue 1-kenner Sirik Geffray

Topspelers willen naar Parijs

Hoe groot wordt nu de impact van Messi op de Ligue 1? "Die competitie wordt nu totaal iets anders", denkt Geffray. "De beste speler aller tijden komt naar de Ligue 1, wat velen als iets onwaarschijnlijks beschouwden. Enkele jaren geleden kwam Neymar, maar voor hem betaalden ze veel geld. Messi komt gratis naar PSG. Al is het nooit echt gratis, zijn loon is er ook nog." 


"Maar hijzelf en zijn vader hebben zelf contact gezocht met PSG, nadat hij bij Barcelona niet meer kon voetballen. Dat zegt wel iets natuurlijk. Ook Donnaruma, de beste speler van het voorbije EK, wou zelf naar PSG komen. Hakimi verkoos PSG boven Chelsea deze zomer. Er is wel een switch bezig."

"Jonge spelers zullen sneller voor de Franse competitie kiezen"

De vraag is nu of er meer spelers de oversteek naar Frankrijk zullen maken. "PSG heeft natuurlijk de financiële slagkracht, zoals de andere topclubs in Europa", zegt Geffray. "Ze zijn nu een superclub aan het maken met spelers waarmee ze de CL kunnen winnen. Die andere clubs hebben minder geld." 


"Maar die jonge spelers zullen nu misschien wel sneller kiezen voor de Franse competitie omdat ze er tegen Messi kunnen voetballen. Die interesse was al gegroeid. Er zijn deze zomer een paar jonge Nederlanders naar de Ligue 1 gekomen omdat ze weten dat ze er speelminuten zullen krijgen. Dat is nog altijd de voornaamste aantrekkingskracht."