Philipsen wil Tour-kater doorspoelen: "Meer rust nu ik enige sprinter ben"

  Vanaf zaterdag rijdt het peloton weer over de Spaanse wegen in de Vuelta. Speerpunt in de sprint bij Alpecin-Fenix is Jasper Philipsen. De 23-jarige Kempenaar wil na zijn vele ereplaatsen in de Tour eindelijk een ritzege op zijn naam schrijven.

  Zes podiumplaatsen, maar geen overwinning. De Tour werd voor Jasper Philipsen in die zin een teleurstelling. In de Vuelta krijgt de 23-jarige sprinter een nieuwe kans op succes. "Ik ga niet liegen als ik zeg dat ik heel ontgoocheld was", blikte Philipsen nog even terug op de voorbije Ronde van Frankrijk. 


  "Ik reed een constante Tour en haalde Parijs zonder al te veel moeite. Ik was er zo vaak dichtbij, maar het lukte telkens niet. In Parijs besefte ik opeens dat mijn kansen op waren, dat het voorbij was en dat viel me zwaar. Al die ereplaatsen zou ik maar al te graag inruilen voor een zege."  


  "Het is geen schande om te verliezen van Wout van Aert en Mark Cavendish, maar een sprinter wil winnen en ik kan al van jongsaf moeilijk tegen mijn verlies. Er was wel wat mentaal oplapwerk na de Tour."

  "Makkelijker om een rit in de Vuelta te winnen dan in de Tour"

  Nog geen maand na het einde van de Tour, staat de Vuelta al op het programma. Een grote ronde waar Philipsen al wel succes kende, hij won er vorig jaar de 15e etappe. "Op papier is het wel gemakkelijker om een rit te winnen in de Vuelta dan in de Tour", geeft de Kempenaar toe. "Zeker als je kijkt naar mijn Tour waar ik niet won en hier wel (lacht)." 


  "Als je kijkt naar het deelnemersveld staan hier ook niet al te veel grote namen aan de start, maar je hebt wel nog Arnaud Démare en Fabio Jakobsen, die in de Ronde van Wallonië twee keer won en terug de oude lijkt." 


  "Verder verwacht ik ook wel dat Jordi Meeus zich zal mengen in de sprint. En dan heb je nog een Alberto Dainese of Sebastian Molano die zijn snelle benen heeft teruggevonden."

  Ik ga daar niet "lullig" over doen, met twee sprinters in een team is het niet simpel

  Jasper Philipsen

  Geen Merlier bij Alpecin-Fenix

  Philipsen hoopt in Spanje net als vorig jaar een ritzege mee te pikken. "Ik heb nu de Tour achter de rug waar ik veel gesprint heb, dat is een ervaring die ik meeneem." 


  "Winst hangt af van details, van het niet maken van kleine foutjes en hopelijk valt de puzzel hier wel in z'n plooi en kan ik alles wat ik geleerd heb effectief omzetten in een overwinning."   


  In tegenstelling tot de Tour, staat Philipsen deze keer wel als enige sprinter binnen zijn ploeg aan de start. "Uiteraard wilde ik in de eerste week van de Tour ook sprinten en ik heb mijn kans gehad, maar ik ga daar niet 'lullig' over doen, met twee sprinters in een team is het niet simpel." 


  "Voor de ploeg was dat een goede zaak, en de afspraken die werden gemaakt waren duidelijk, maar het geeft me nu toch wat meer rust dat ik de enige sprinter ben. Ik word hier goed omringd en hoop die rit te pakken."