Fabio Jakobsen is klaar voor de Vuelta: "Wie had dit een jaar geleden gedacht?"

  In 2019 won Fabio Jakobsen twee ritten in de Vuelta.

  Deceuninck-Quick Step rekent in de Ronde van Spanje op de sprintersbenen van Fabio Jakobsen en het klimtalent van Mauri Vansevenant. Voor Jakobsen heeft zijn rentree uiteraard ook een emotioneel randje, Vansevenant legt zichzelf niet te veel druk op.

  "Wie had dit een jaar geleden gedacht?", glimlacht een zeer ontspannen en scherpe Fabio Jakobsen (24) twee dagen voor zijn rentree in een grote ronde.

   

  Een jaar geleden was zijn leven in gevaar na die vreselijke crash in Polen, maar de Nederlandse sprinter blinkt nu weer in zijn vel.

   

  "Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dit mag meemaken en goed genoeg ben om in de selectie van deze ploeg te geraken. Een jaar geleden had niemand dat gedacht."

   

  "Het proces is stapsgewijs verlopen, van week tot week. In het begin droomde ik van een zege en de Vuelta, maar pakweg een half jaar geleden keek ik nog heel ver in de toekomst."

   

  "In februari had ik mijn laatste operatie en dan moet je afwachten voor complicaties. Je weet niet of je lichaam het nog zo oppakt als vroeger. Maar het is zonder tegenslag verlopen en hier zijn we."

  Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dit mag meemaken en goed genoeg ben om in de selectie van deze ploeg te geraken. Een jaar geleden had niemand dat gedacht.

  Fabio Jakobsen

  "Ik heb redelijk kunnen doortrainen na val in Heistse Pijl"

  Bij zijn vorige passage in de Vuelta - in 2019 - won Fabio Jakobsen 2 ritten. "Ik hoop er nu eentje te winnen. Dat zou al geweldig zijn", zegt hij met fonkelingen in zijn ogen.

   

  "Maar ik wil deze koers vooral uitrijden en ik wil hier beter worden. In de eerste week zie ik twee kansen en die wil ik benutten, want er is geen garantie dat ik in de tweede of derde week nog zo goed ben."

   

  In de Ronde van Wallonië won Jakobsen eind vorige maand alvast twee ritten. "Die vorm is zeker niet verdwenen, maar daarna ben ik ongelukkig ten val gekomen in de Heistse Pijl."

   

  "Ik belandde met mijn knie op het voorblad van een andere fiets, maar er is niets kapot en ik heb redelijk kunnen doortrainen. Ik hoop stiekem nog iets beter te worden in deze Vuelta."

  Jakobsen over de Vuelta: "Wie had dit een jaar geleden gedacht?"

  "Groenewegen? Meer dan elkaar feliciteren hoeft niet"

  In Wallonië reed Fabio Jakobsen met Dylan Groenewegen rond. "We hebben elkaar gefeliciteerd met onze ritzeges, maar verder was er geen woordenwisseling", vertelt hij over zijn landgenoot die de val in Polen mee veroorzaakte.

   

  "Daar heb ik ook geen behoefte aan. Hoe de zaak afgehandeld wordt, hoeft niet in de weg te staan van het feit dat we met elkaar moeten en kunnen omgaan. We zullen elkaar nog vaker tegenkomen, maar meer dan elkaar feliciteren hoeft niet."

  Vansevenant: "Ik leg mezelf niet te veel druk op"

  Fabio Jakobsen weet wat een grote ronde en de Vuelta inhoudt, Mauri Vansevenant maakt zich op voor zijn eerste kennismaking.

   

  "Het is weer een ontdekking", lacht de guitige 22-jarige West-Vlaming. "Een eerste grote ronde is toch een beetje afwachten en ik leg mezelf niet te veel druk op. Hopelijk blijf ik sterk of kan ik groeien. Veilig in Compostela geraken, dat is het belangrijkste."

   

  Vansevenant ondervindt naar eigen zeggen geen hinder na de Spelen in Tokio. "Ik was 2 weken thuis om weer op te bouwen voor de Vuelta. Ik heb weinig last gehad van het temperatuur- en uurverschil. Dan ben je redelijk snel hersteld."

   

  Jakobsen is kopman, maar ook Vansevenant zal kansen krijgen. "Onze ploeg heeft geen al te grote druk. We kunnen redelijk vrij koersen en dat kan in ons voordeel spelen. We hebben geen echte klassementsman en ik zal dagen krijgen waarop ik mijn kans kan gaan."

   

  "Of ik dan ritten heb aangestipt? Ik moet het roadbook nog krijgen. Ik zal het wel eens doorbladeren, maar het zijn altijd de benen die beslissen of je mee bent. Als je je niet goed voelt, dan zal het ook op die uitgekozen dag niet lukken."

  Vansevenant: "Zal ook wel dagen krijgen om mijn kans te gaan in deze Vuelta"

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritBurgos - Burgos7,1 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdCaleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
  3wegwedstrijdsemi bergetappeSanto Domingo de Silos - Picón Blanco202,8 kmTaaramäeTaaramäe
  4wegwedstrijdEl Burgo de Osma - Molina de Aragón163,9 kmJakobsenTaaramäe
  5wegwedstrijdTarancón - Albacete184,4 kmPhilipsenElissonde
  6wegwedstrijdRequena - Alto de la Montaña de Cullera158,3 kmCortRoglic
  7wegwedstrijdbergetappeGandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
  8wegwedstrijdSanta Pola - La Manga del Mar Menor173,7 kmJakobsenRoglic
  9wegwedstrijdbergetappePuerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
  10wegwedstrijdsemi bergetappeRoquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
  11wegwedstrijdsemi bergetappeAntequera - Valdepeñas de Jaén133,6 kmRoglicEiking
  12wegwedstrijdsemi bergetappeJaén - Córdoba173 kmCortEiking
  13wegwedstrijdBelmez - Villanueva de la Serena203,7 kmSénéchalEiking
  14wegwedstrijdbergetappeDon Benito - Pico Villuercas165,7 kmBardetEiking
  15wegwedstrijdbergetappeNavalmoral de la Mata - El Barraco197,5 kmMajkaEiking
  16wegwedstrijdLaredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
  17wegwedstrijdbergetappeUnquera - Lagos de Covadonga185,8 kmRoglicRoglic
  18wegwedstrijdbergetappeSalas - Altu d'El Gamoniteiru162,6 kmLópezRoglic
  19wegwedstrijdsemi bergetappeTapia - Monforte de Lemos191,2 kmCortRoglic
  20wegwedstrijdbergetappeSanxenxo - Castro de Herville202,2 kmChampoussinRoglic
  21individuele tijdritPadrón - Santiago de Compostela33,8 kmRoglicRoglic