Ga naar de inhoud

De Ronde van de Toekomst: welke toptalenten treden in voetsporen van Pogacar en Bernal?

 vr 13 augustus 2021 09:15
Twee eindwinnaars van de Ronde van de Toekomst die het ook al bij de profs hebben geflikt.

De profploegen vertrappelen elkaar (net niet) om de grootste wielertalenten zo snel mogelijk vast te ketenen. De Ronde van de Toekomst, de Tour de France voor beloften, is het ideale terrein om de talenten van vandaag en morgen te ontdekken. Wat moet u weten over de Tour de l'Avenir?

De Ronde van de Toekomst is de 10-daagse Tour de France voor belofterenners. Zij verschijnen aan de start in hun landenteams en -truitjes. De ploegen bestaan uit 6 goudklompjes.

 

Vrijdag is een proloog van 5 kilometer de eerste waardemeter, zondag is een ploegentijdrit van 27 kilometer op dag 3 een nieuwe maatstaf.

 

De talentvolle klimmers komen in het tweede luik van deze rittenkoers volop aan hun trekken. Zo finisht de 7e etappe volgende week vrijdag op de Grand Colombier.

 

Het slotweekend in de Alpen is zeker niet van de poes met nog eens twee aankomsten bergop. 

 

De zaterdagetappe is een kort festijn van 71 kilometer met onder meer de Col du Glandon, de laatste dag wordt gekleurd door een passage over de Iseran (2.764 meter).

rittenschema
        winnaar leider
proloog 13/08 Charleville-Mézières - Charleville Mézières 5 km Waerenskjold (Noo) Waerenskjold (Noo)
rit 1 14/08 Charleville-Mézières - Soissons 161 km Waerenskjold (Noo) Waerenskjold (Noo)
rit 2 15/08 Laon - Laon 27 km Nederland Van Dijke (Ned)
rit 3 16/08 Château-Thierry - Donnemarie-Dontilly 152 km Van den Berg (Ned) Van Dijke (Ned)
rit 4 17/08 Provins - Bar-le-Duc 186 km Vernon (GBr) Van Dijke (Ned)
rit 5 18/08 Tomblaine - Bar-sur-Aube 160 km Van den Berg (Ned) Van Dijke (Ned)
rit 6 19/08 Champagne - Septmoncel 138 km A.Johannessen (Noo) Van Dijke (Ned)
rit 7 20/08 Saint-Vulbas - Grand Colombier 98 km T.Johannessen (Noo) T.Johannessen (Noo)
rit 8 21/08 La Tour-en-Maurienne - Saint Jean d'Arves 71 km T.Johannessen (Noo) T.Johannessen (Noo)
rit 9 22/08 La Toussuire - Col du Petit Saint-Bernard 154 km C.Rodriguez (Spa) T.Johannessen (Noo)

6 Belgen: kopmannen Vandenabeele en De Lie

Bondscoach Sven Vanthourenhout gooit dit zestal voor de leeuwen: Jenno Berckmoes, Louis Blouwe, Arnaud De Lie, Henri Vandenabeele, Aaron Van der Beken en Stan Van Tricht.

 

Henri Vandenabeele (21) ligt onder contract bij DSM en heeft dus al de nodige profervaring opgedaan. In de Giro voor beloften werd hij in 2020 2e na Tom Pidcock, dit jaar eindigde hij 3e.

 

Over Arnaud De Lie (19) wordt ook bijzonder veel goeds voorspeld. Het jeugdproduct van Lotto-Soudal maakt volgend jaar de overstap naar de profkern. 

 

De Lie beschikt over een stevig eindschot en zit met het WK van Leuven in zijn achterhoofd. Zijn eerste kennismaking met de profs verliep alvast vlekkeloos met een 3e plaats in de GP Vermarc in mei.

 

Schrik niet als u Stan Van Tricht (21) na deze Ronde van de Toekomst dan weer tegen het lijf loopt in het shirt van Deceuninck-Quick Step. Hij wordt er stagiair.

 

Van Tricht, student bio-ingenieur, heeft een liefde voor klimklassiekers als de Amstel Gold Race dankzij inspiratiebron Philippe Gilbert. Met een dubbele 7e plaats in het Circuit de Wallonie en de Ronde van Limburg bewees hij eind mei al dat hij stilaan profrijp is.

Lees ook:

Spanje en Colombia

Is er een gedoodverfde favoriet om in de voetsporen van Tadej Pogacar (2018) en Egan Bernal (2017) te treden? Absoluut! 

 

Hij is amper 18 jaar, maar Juan Ayuso is nu al aan boord gehaald bij UAE en flirtte de jongste weken met zijn eerste profzege. Als de Baby Giro (eindwinst en 3 ritzeges) een voorsmaakje was, dan wordt deze Tour de l'Avenir een onemanshow.

 

Terwijl de Spanjaarden ook rekenen op Carlos Rodriguez (Ineos-Grenadiers) en Javier Romo (Astana-Premier Tech), bewijst Andres Camilo Ardila dat eindwinst in de Baby Giro geen garantie op een knalentree bij de profs is.

 

De Colombiaan was in 2019 oppermachtig in Italië, maar kent groeipijnen bij de profs, waar hij overigens ploegmaat is van Ayuso bij UAE. Een 11e plaats in de Ronde van Burgos vorige week zal hem misschien in deze toekomstronde een boost geven.

Lees ook:

Noorwegen en Italië

Colombia kan eveneens flitsen dankzij Santiago Umba, het nieuwste goudhaantje uit de Androni-stal van Gianni Savio, maar ook de Noren zijn ervan overtuigd dat de opvolger van Tobias Foss een landgenoot kan worden.


Tobias Halland Johannessen is het zoveelste Scandinavische raspaardje. In de Baby Giro botste hij als runner-up op veelvraat Ayuso, zondag sloot hij de Sazka Tour tussen de profs na twee ritzeges af op de 2e plaats.


De eindwinst in die Tsjechische rittenkoers was voor de Italiaanse spits Filippo Zana. Niet Ganna, wel Zana. Dankzij twee deelnames in de Giro moet de lange Italiaan van Bardiani over de nodige fond beschikken.

Nederland, Australië, Groot-Brittannië en Oekraïne

  • Gijs Leemreize: Opleidingsproduct van Jumbo-Visma en familie van Robert Gesink. Werd in april als 1e renner uitgesloten vanwege een verboden fietshouding na aanpassing van regels.
  • Luke Plapp: Pakte met Australië brons op de ploegenachtervolging in Tokio. Australisch kampioen tijdrijden bij de profs. Ligt vanaf volgend jaar onder contract bij Ineos.
  • Thomas Gloag: Vorig jaar meesterknecht van Tom Pidcock bij de Britten. Is na zijn 4e plaats in de Baby Giro klaar voor het kopmanschap.
  • Andrii Ponomar: Met zijn 18 lentes was de Oekraïner de jongste renner sinds de Tweede Wereldoorlog die dit voorjaar de Giro heeft uitgereden. Neoprof bij Androni.
Lees ook:
Erelijst sinds 2010
  eerste tweede derde
2020 - - -
2019 Tobias Foss (Noo) Giovanni Aleotti (Ita) Ilan Van Wilder
2018 Tadej Pogacar (Svn) Thymen Arensman (Ned) Gino Mäder (Zwi)
2017 Egan Bernal (Col) Bjorg Lambrecht Niklas Eg (Den)
2016 David Gaudu (Fra) Edward Ravasi (Ita) Adrien Costa (VS)
2015 Marc Soler (Spa) Jack Haig (Aus) Matvej Mamykin (Rus)
2014 Miguel Angel Lopez (Col) Robert Power (Aus) Aleksej Rybalkin (Rus)
2013 Ruben Fernandez (Spa) Adam Yates (GBr) Patrick Konrad (Oos)
2012 Warren Barguil (Fra) Juan Chamorro (Col) Mattia Cattaneo (Ita)
2011 Esteban Chaves (Col) David Boily (Can) Mattia Cattaneo (Ita)
2010 Nairo Quintana (Col) Andrew Talansky (VS) Jarlinson Pantano (Col)