"De marktwaarde van Barça is nu al met 11% gedaald na het vertrek van Messi"

  Messi moest noodgedwongen vertrekken bij Barcelona.

  Lionel Messi trekt straks de deur in Camp Nou achter zich dicht. Maar waarom kan hij niet blijven en hoe moet het nu verder met Barcelona en La Liga? Spaanse voetbalkenner Michael Van Vaerenbergh doet de situatie in De Tribune uit de doeken.

  Wat is nu exact het probleem? "Barcelona heeft geen geld en Messi is transfervrij", vertelt Michael Van Vaerenbergh. "Dat is het grootste probleem. Om hem een nieuw contract aan te bieden (zelfs gratis of aan een minimumloon) moeten ze hem registreren, maar ze kunnen geen nieuwe spelers registreren."

   

  "Ook de andere spelers die in de zomer zijn gekomen, kunnen niet geregistreerd worden omdat Barça een salarisplafond heeft dat heel hoog is. Ze hebben 110% van hun salaris ten opzichte van hun inkomen. La Liga is dan ook strikt en zo mogen ze geen nieuwe spelers registreren."

  Spelen voor een minimumloon?

  Kon Messi dan niet spelen voor een minimumloon? "Als ze niet hadden gewacht tot eind juni, was het zeker een optie om hem een contract met een minimumloon aan te bieden. Maar is Messi het verplicht om bij Barcelona voor een minimumloon te spelen?"

   

  "Hij heeft veel gekregen van de club, maar de club heeft ook veel gekregen van Messi. 35 trofeeën in totaal. Hij is voor mij de beste speler ter wereld. Moet die dan voor een habbekrats gaan spelen?"

  Hij heeft veel gekregen van de club, maar de club heeft ook veel gekregen van Messi.

  Michael Van Vaerenbergh

  "Nog steeds zware contracten"

  "Messi heeft veel opgebracht voor de club, met marketing, shirtverkoop. Maar de marktwaarde van Barcelona is nu al met 11 % gedaald sinds het nieuws bekend is dat Messi gaat vertrekken."

   

  "En het is nog altijd niet opgelost. Ze moeten nog steeds zware contracten verkopen bij Barcelona. Zondag is de eerste competitiematch tegen Real Sociedad. Het is niet zeker of de nieuwkomers aan de aftrap mogen verschijnen."

  Zondag is de eerste competitiematch. Het is niet zeker of de nieuwkomers aan de aftrap mogen verschijnen.

  Michael Van Vaerenbergh

  La Liga ziet zo wel een smaakmaker van de competitie vertrekken. "Eden Hazard is er nog en hij ziet er fit uit", vertelt Van Vaerenbergh. "Je moet al denken aan Pedri, die top was op het EK en bijna 80 wedstrijden heeft gespeeld voor club en land. Maar hij heeft ook niet de aantrekkingskracht van een Messi of een Ronaldo."

  Download de podcast van De Tribune