Ga naar de inhoud
teams en deelnemers

5 opvallende debutanten in de Vuelta: Zwifter, skiër, goud, bad boy en terug naar 1991

 do 12 augustus 2021 09:09
U kunt de Ronde van Spanje elke dag live volgen op de platformen van Sporza.

Zaterdag gaat met de Vuelta de laatste grote ronde van het seizoen van start. De Ronde van Spanje is zoals altijd het ideale lokaas voor een pak debutanten in een rittenkoers van 3 weken. Wij zetten onze schijnwerpers op 5 proefkonijnen.

1. Jay Vine (Alpecin-Fenix)

Alpecin-Fenix doet voor het eerst mee met de grote jongens in de grote rondes en heeft een entree door de grote poort gemaakt. Tim Merlier was succesvol in de Giro en de Tour, ook Mathieu van der Poel deed zijn duit in het zakje.

 

De Belgische ploeg rekent in Spanje op sprintsucces met Jasper Philipsen, maar legt zijn boontjes ook te week op Jay Vine. Het verhaal van de Australiër leest alvast als een sprookje.

 

Vorig jaar schreven meer dan 100.000 ambitieuze fietsers zich in voor de Zwift Academy. De inzet: een profcontract bij de ploeg van de broers Roodhooft.

 

Dankzij zijn klimmersprofiel, waardes en wattages op de rollen mocht hij zich ook bewijzen op de weg.

 

De 25-jarige Australiër werd bij zijn entree in Europa 2e in de Ronde van Turkije, maar na een anonieme Ruta del Sol werd het weer maandenlang muisstil.

 

Vorige week eindigde hij 5e in de slotrit van de Ronde van Burgos op de klim naar Lagunas de Neila. 

 

Bewijst Vine in deze ontdekkingstocht dat hij meer dan een virtuele eendagsvlieg is?

Lees ook:

2. Anton Palzer (Bora-Hansgrohe)

Met zijn 28 lentes kunnen we Anton Palzer moeilijk bestempelen als een piepkuiken, maar ook de Duitser staat voor zijn vuurdoop.

 

Die komt er snel, want Palzer is nog maar sinds begin april prof bij Bora-Hansgrohe aangezien hij zich eerst nog wilde focussen op het winterseizoen.

 

Que? Palzer is een ski-bergbeklimmer die vorig jaar samenwerkte met een van de coaches van de Duitse ploeg en zijn prestatiewaarden - zoals zijn VO2max - werden gecatalogeerd als "uitzonderlijk".

 

Het eerste seizoen werd vooraf al aangekondigd als een jaar om te leren en Palzer kan de komende weken nieuwe stapjes zetten. Met een bekend energiedrankje als sponsor krijgt hij misschien wel vleugels. 

 

Hij zakt na grijze rittenkoersen - Tour of the Alps, Ronde van Zwitserland en Settimana Ciclistica Italiana - zonder adelbrieven af, maar wie weet komen zijn stoutste dromen in het Spaanse gebergte wel uit.

Lees ook:

3. Tom Pidcock (Ineos-Grenadiers)

Thomas Pidcock is een kind van alle seizoenen. Veldritten, voorjaarsklassiekers, MTB-races, Olympische Spelen en nu de Vuelta: Pidcock staat er van januari tot en met december en het ambitieuze 22-jarige wonderkind doet dat niet als pelotonvulling.

 

Met MTB-goud uit Tokio in zijn rugzak proeft hij nu ook van zijn eerste grote ronde. Bij Ineos-Grenadiers rust de druk niet (volledig) op zijn schouders, want met Egan Bernal, Richard Carapaz, Adam Yates en Pavel Sivakov is er een vloot kopmannen voor het klassement.

 

Maar schrik niet als Pidcock verrassend lang zijn mannetje staat tussen de kanonnen. Na een sleutelbeenbreuk begin juni bleek zijn basis enkele weken geleden alvast niet te mager om te oogsten in Tokio.

 

Als eindwinnaar van de Baby Giro in 2020 (inclusief 3 ritzeges) weet hij ook hoe hij een rittenkoers op het hoogste (belofte)niveau moet afwerken.

 

De Brit zal bovendien niet willen onderdoen voor collega-alleskunners Wout van Aert (2 ritzeges in de Tour van 2019, waaronder een ploegentijdrit) en Mathieu van der Poel (ritwinst en geel in de Tour van 2021) bij hun debuut in een grote ronde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

4. Quinn Simmons (Trek-Segafredo)

Ook de wielersport kan links en rechts wel een bad boy gebruiken en Quinn Simmons zit niet om een stunt en een vleugje rock-'n-roll verlegen.

 

In 2019 veegde hij op het WK voor junioren in een uitgeregend Yorkshire iedereen op een hoopje, waarna hij zoals Remco Evenepoel de beloftecategorie negeerde en prompt prof werd bij Trek-Segafredo.

 

De Amerikaan zong in zijn debuutjaar wel snel een toontje lager en werd in oktober door zijn team zelfs helemaal gemuilkorfd na een "opruiende" tweet.

 

Anno 2021 lijkt het enfant terrible een stukje volwassener en zijn ritzege en eindwinst in de Ronde van Wallonië eind vorige maand bewezen dat de hardrijder stilaan klaar is voor het echte examen.

 

Als 20-jarige rookie is hij alvast de jongste debutant in dit pakket.

Simmons deed eind juli iedereen de baard af in de Ronde van Wallonië.

5. Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step)

Het Spaanse publiek smult de komende weken misschien wel van Mauri Vansevenant. 

 

Mauri, die naam doet alvast een belletje rinkelen bij de Spaanse wielerliefhebbers. 

 

Vader Wim haalde voor de voornaam van zijn zoon de mosterd bij ex-renner Melchor Mauri, in 1991 eindwinnaar van de... Vuelta.

 

Vansevenant reed een meesterlijk voorjaar met zijn eerste profzege in de GP Industria als kers op de taart en een 11e plaats in de Ronde van het Baskenland als bewijsvoering voor zijn capaciteiten als ronderenner.

 

Klassementsambities worden niet (hardop) uitgesproken, maar de nuchtere natuurvriend zal met zijn energieke stijl het beeldscherm ongetwijfeld vullen als was hij Kuifje in Wonderland. 

 

En dan kijken we zeker en vast uit naar de steunkreten bij de familie van de nog altijd maar 22-jarige West-Vlaming.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook deze Belgen worden in Spanje gedoopt

De Ronde van Spanje is dus veelal een speeltuin voor nieuwelingen in dit werk en dat is dit jaar niet anders. Naast Mauri Vansevenant staan nog enkele landgenoten voor hun eerste schooldag.

 

Lotto-Soudal trekt door de afwezigheid van Caleb Ewan nog meer de kaart van de jeugd. Maxim Van Gils (21), Florian Vermeersch (22) en Sylvain Moniquet (23) nemen de honneurs waar.

 

Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) kan zich op zijn 23e mengen in de sprints, Piet Allegaert (26, Cofidis) en Edward Planckaert (26, Alpecin-Fenix) zitten ook niet langer in de wachtkamer.

 

De nestor onder de debutanten komt ook al uit Belgische hoek: Bert Van Lerberghe kan in principe eind september zijn 29e verjaardag vieren met een plakboek vol Vuelta-herinneringen.

Vuelta a España
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
14/08 Burgos - Burgos
tijdrit
7,1 km
Primož Roglic
Primož Roglic
2
15/08 Caleruega - Burgos
Vlak
167 km
Jasper Philipsen
Primož Roglic
3
16/08 Santo Domingo de Silos - Picón Blanco
Semi Bergetappe
202,8 km
Rein Taaramäe
Rein Taaramäe
4
17/08 El Burgo de Osma - Molina de Aragón
Vlak
163,9 km
Fabio Jakobsen
Rein Taaramäe
5
18/08 Tarancón - Albacete
Vlak
184,4 km
Jasper Philipsen
Kenny Elissonde
6
19/08 Requena - Alto de la Montaña de Cullera
Vlak
158,3 km
Magnus Cort
Primož Roglic
7
20/08 Gandía - Balcón de Alicante
Bergetappe
152 km
Michael Storer
Primož Roglic
8
21/08 Santa Pola - La Manga del Mar Menor
Vlak
173,7 km
Fabio Jakobsen
Primož Roglic
9
22/08 Puerto Lumbreras - Alto de Velefique
Bergetappe
188 km
Damiano Caruso
Primož Roglic
rustdag 23/08
10
24/08 Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria
Semi Bergetappe
189 km
Michael Storer
Odd Christian Eiking
11
25/08 Antequera - Valdepeñas de Jaén
Semi Bergetappe
133,6 km
Primož Roglic
Odd Christian Eiking
12
26/08 Jaén - Córdoba
Semi Bergetappe
173 km
Magnus Cort
Odd Christian Eiking
13
27/08 Belmez - Villanueva de la Serena
Vlak
203,7 km
Florian Sénéchal
Odd Christian Eiking
14
28/08 Don Benito - Pico Villuercas
Bergetappe
165,7 km
Romain Bardet
Odd Christian Eiking
15
29/08 Navalmoral de la Mata - El Barraco
Bergetappe
197,5 km
Rafal Majka
Odd Christian Eiking
rustdag 30/08
16
31/08 Laredo - Santa Cruz de Bezana
Vlak
180 km
Fabio Jakobsen
Odd Christian Eiking
17
01/09 Unquera - Lagos de Covadonga
Bergetappe
185,8 km
Primož Roglic
Primož Roglic
18
02/09 Salas - Altu d'El Gamoniteiru
Bergetappe
162,6 km
Miguel Ángel López
Primož Roglic
19
03/09 Tapia - Monforte de Lemos
Semi Bergetappe
191,2 km
Magnus Cort
Primož Roglic
20
04/09 Sanxenxo - Castro de Herville
Bergetappe
202,2 km
Clément Champoussin
Primož Roglic
21
05/09 Padrón - Santiago de Compostela
tijdrit
33,8 km
Primož Roglic
Primož Roglic
Lees ook: