De balans na 7 medailles: "Juiste traject is ingezet, maar budget voor topsport kan omhoog"

  Thiam doet haar gouden medaille om.

  De Olympische Spelen zitten erop en dus wordt er een balans opgemaakt. De Belgen keerden terug met 7 medailles. Ons land heeft het zelden zo goed gedaan en toch lijkt onze oogst in vergelijking met andere landen mager. "Het juiste traject is ingezet, maar we kunnen zeker nog leren van wat Nederland doet."

  Drie keer goud, een keer zilver en drie keer brons. Dat is de balans na drie weken Tokio voor onze atleten. "Dit is onze beste prestatie sinds 1948 en dus mogen we uiteraard tevreden en trots zijn", zegt Veerle De Bosscher, professor sportbeleid aan de VUB.

   

  Naast de medailles werden er ook 7 atleten 4e. "Het doel dat Vlaanderen voor ogen heeft is top 8 van de wereld, dat is een olympisch diploma. 56 procent van onze atleten haalde een top 8, dat is een goed cijfer. Een medaille is de kers op de taart, maar het verschil tussen de top 3 en de top 8 is in sommige sporten heel klein. Dat hadden misschien ook medailles kunnen zijn, maar dat is ook in andere landen zo. Nederland heeft 84 top 8-plaatsen, bijvoorbeeld."

   

  Nederland. Het land waar de Belgen zich graag mee vergelijken. Oranje ging naar huis met 36(!) medailles. "Zij steken Italië, Duitsland en Frankrijk voorbij. Dat is fenomenaal. Nederland is heel goed in het inspelen op veranderingen. Ze laten niets aan het lot over en nemen alles in handen. Met de federaties die goed werken gaan ze door, anders sturen ze bij. Het beleid is daar heel rechtlijnig en proactief. Daar kunnen wij zeker van leren."

   

  "We moeten België een beetje tijd geven. We zijn nu een tiental jaar strategisch echt goed aan het werken, maar topsport vraagt tijd. Zwitserland haalde 13 medailles, dat zijn er 6 meer dan in Rio. Dat is immens. Daar hebben ze de voorbije jaren enorm veel geïnvesteerd in topsport, zo'n 108 miljoen euro in 2020. En ze hebben vooral veel geïnvesteerd in sterke federaties en in samenwerking."

  Het beleid in Nederland is heel rechtlijnig en proactief. Daar kunnen we wat van leren.

  "De federaties moeten net zo topsportminded zijn als de sporters zelf"

  "Sport Vlaanderen heeft al enorme sprongen gemaakt in het topsportbeleid", weet De Bosscher. "Maar we kunnen zeker nog bijsturen. We hebben ook sterke federaties nodig. Ze moeten veel doen met weinig middelen. Er zijn dus meer middelen nodig. Maar daarnaast moeten we die federaties sterker maken. Zij moeten even topsportminded zijn als de sporters en coaches zelf. Zij moeten snel op alles kunnen inspelen en niets aan het toeval overlaten. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn: de mentale begeleiding, voedingsbegeleiding, fysieke begeleiding, ..."

   

  Het verhaal Vlaanderen en Wallonië, speelt dat mee? "Dat kan je niet ontkennen. Ik ben ervan overtuigd dat sinds ze apart een topsportbeleid uitvoeren het mogelijk is om sneller in te spelen op veranderingen. Wallonië zit nog een groot stuk achter, maar ook zij zijn aan het veranderen. Dat heeft tijd nodig. Zowel Vlaanderen als Wallonië moet sterker worden en dan kunnen ze samen streven naar meer medailles."

   

  "Maar het juiste traject is ingezet. Er is een sterke strategie en Sport Vlaanderen maakt ook de juiste analyses en vergelijkt met andere landen. Dat moet als je wil presteren. We moeten een aantal sportfederaties nog in de breedte meekrijgen en elk detail in handen nemen. En inzetten op innovatie en technologie."

  De rol van geld: "Of we meer moeten uitgeven? Ik denk het wel"

  We kunnen het dus nog beter doen, maar dan moet er ook meer geld naar topsport gaan. Vlaanderen investeert 25 miljoen per jaar, Wallonië 11 miljoen. In Zwitserland was het budget in 2020 alleen al 108 miljoen. Zwitserland pompte in deze Spelen ook 105 miljoen meer dan in Rio. Nederland 82 miljoen meer. Vlaanderen amper 2,3 miljoen extra.

   

  Moet in België het budget ook omhoog? "Ik denk het wel. Als je weet dat er de voorbije weken 2/3e van de Vlamingen naar de Spelen gekeken heeft, dan is dat toch al de moeite."

   

  "Meer dan de helft zegt ook echt gelukkig te worden van die prestaties en 7 op de 10 is trots. Dat zijn belangrijke cijfers voor een minister. De Vlaming kan daarachter staan als zijn belastingsgeld aan topsport gegeven wordt."

   

  En wat mogen we verwachten in Parijs? "Als we de 7 medailles evenaren, zou dat heel mooi zijn."

  Bekijk de reportage uit Het Journaal

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Beluister het interview met VUB-professor Veerle De Bosscher