Brengt nieuwe IOC-wet olympische toekomst van boksen en gewichtheffen in gevaar?

  Verdwijnen gewichtheffen en boksen voorgoed van de olympische agenda? Als het van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afhangt, is de kans bestaande. Het orgaan heeft zichzelf meer macht gegeven om de sporten - die al even ter discussie staan - te kunnen schrappen voor de komende Spelen. 

  Leden van het IOC hebben de beslissing goedgekeurd om het orgaan meer inspraak te geven in schrappingen van sporten. Het Comité wil niet langer dat sporten met een "discutabele" achtergrond de olympische gedachte bezoedelen.

   

  De sporten in kwestie: boksen en gewichtheffen. Het olympische boksen werd door het IOC in 2019 uit de controle van de "International Boxing Association" (AIBA) gehaald na twijfels over de integriteit van de olympische kampen en twijfels bij de legitimiteit van de afgelopen presidentsverkiezingen.

   

  Het gewichtheffen zou zijn plekje op de agenda al in 2024 kunnen verliezen door het doping-imago waar de sport mee kampt. Dat strookt niet met de olympische waarden, volgens het IOC.

   

  Of dat het einde van de olympische droom van - onder meer - Nina Sterckx betekent, valt af te wachten. Wat wel vast staat: de olympische toekomst van de beide sporten hangt aan een zijden draadje.