Team Sporza blikt terug op Tokio 2020: "Japanse horrorverhalen? Integendeel"

  Maarten Vangramberen praat in een leeg atletiekstadion met de Belgian Cheetahs.

  De show is afgelopen, de klus is hier geklaard. Hoe kijken onze reporters terug op de Olympische Spelen in Tokio? "Het is hier veel beter verlopen dan vooraf gedacht", klinkt het vanuit de Japanse hoofdstad.

  De Olympische Spelen in Tokio zijn onder bijzondere omstandigheden georganiseerd. Voor atleten en reporters golden bijzondere en strenge coronamaatregelen. Toeschouwers waren niet welkom in de prachtige arena's.

   

  Maarten Vangramberen (2e Olympische Spelen): "Op voorhand hoorde je veel horrorverhalen. We zouden hier bekeken worden als lepralijders."


  "Niets was minder waar, alle medewerkers hebben ons vriendelijk en welwillend bejegend. En toen we na 2 weken quarantaine de stad in mochten, kwam jong en oud ons goeiedag zeggen."

   

  Marc Willems (5e Olympische Spelen): "Het is hier beter verlopen dan ik vooraf gedacht had. Goed, in de stad hing geen olympische sfeer, de quarantainemaatregelen waren vervelend, maar dat is het dan. 

   

  Christophe Vandegoor (4e Olympische Spelen): "Oké, het was apart. Twee weken lang stond er een bewaker aan het hotel die ons maximaal een kwartier gaf om de superette om de hoek te bezoeken."

  "Afgezien van het aparte regime stond de organisatie op punt, de medewerkers waren erg vriendelijk en het is hier ook erg proper."

   

  Dirk Gerlo (8e Olympische Spelen): "Voor het eerst ben ik met frisse tegenzin naar de Olympische Spelen vertrokken. Het hele covidverhaal voorspelde weinig goeds."


  "Nu kijk ik daar anders op terug. Ja, het was hier streng, maar de organisatie zat uitstekend in mekaar."

   

  Vangramberen: "Protesten hebben we hier nauwelijks gezien. Op één plaatsje - aan het atletiekstadion - stond een kleine groep. Die woog niet op tegen de rijen Japanners die een foto wilden met de olympische ringen."

  Op één plaatsje - aan het atletiekstadion - stond een kleine groep tegenstanders. Die woog niet op tegen de rijen Japanners die een foto wilden met de olympische ringen.

  Maarten Vangramberen

  "De meest kille Spelen"

  Toeschouwers waren niet toegelaten, ook niet uit Japan zelf.

   

  Inge Van Meensel (5e Olympische Spelen): "Enerzijds heb ik de sfeer, de opwinding en de supporters toch gemist. Anderzijds onthoud ik het voorrecht om Tokio 2020 ter plaatse te kunnen meemaken. Ik was erbij."

   

  Stef Wijnants (6e Olympische Spelen): "Ik vond het de meest kille Spelen. Corona was de spelbreker, maar ik miste hier ook een olympisch park zoals in Londen of in Peking. Daar hing een fantastische sfeer, hier lagen de stadions te ver uit mekaar."

   

  Marc Willems: "Voor mij heeft het gebrek aan publiek niet voor een struikelblok gezorgd. Toch niet om commentaar te geven."

   

  Maarten Vangramberen: "Aan de atleten zelf merkte je het niet. Zij hebben voor zinderende wedstrijden gezorgd."

  Lege tribunes in het beachvolleybalstadion.