Olav Spahl na succesvolle Spelen: "Nu eerst genieten, maar het kan nog beter"

  Directeur topsport Olav Spahl zag België 7 medailles pakken in Tokio.

  7 medailles en 26 plaatsen in totaal in de top 8, Team Belgium kan met een voldaan gevoel huiswaarts keren. BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers en BOIC-directeur Olav Spahl blikken tevreden terug: "Deze Spelen waren echt een succes, elke dag hebben we meegedaan voor een topnotering."

  "Elke medaille is bijzonder en een verhaal op zich", ging Olav Spahl voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC)  verder. "Er was elke dag positief nieuws te melden, dat zorgt ook voor een hele positieve sfeer in het olympisch dorp."

   

  Geen ontgoochelingen voor directeur Spahl, maar hij had toch op wat meer gehoopt in het tennis: "Ik ben ervan overtuigd dat we daar meer hadden kunnen halen. De blessure van Goffin en de vroege uitschakeling van Mertens was jammer, maar zeker geen ramp."

   

  Naast de 7 medailles viel België ook 7 keer net naast het podium met een 4e plaats: "Laat ons zeggen dat de 4e plaatsen ook tonen dat er veel potentieel is voor de toekomst. Nu focussen we op het halen van de top 8, dat moet misschien top 5 worden."

   

  Het is de bedoeling om in de nabije toekomst meer Belgische teams op de Spelen te krijgen: "De Lions zijn zo een bijzonder succesvol project en ook met de Red Dragons (volleybal) en de Panthers (hockey) hebben we plannen. Op de langere termijn kijken we ook naar het voetbal en de rugby sevens bij de vrouwen."

   

  Naast de straffe fysieke prestaties kwam mede dankzij de Amerikaanse turnster Simone Biles de aandacht ook te liggen op mentale gezondheid: "Er is veel meer dan het fysieke", vertelde Spahl. "Het onderwerp is nu niet langer taboe. Er is ondersteuning in België, maar we zullen opnieuw bespreken of er nog meer inspanningen nodig zijn."

  Voorzitter Beckers: "In de toekomst focussen op de top 5"

  Voor Pierre-Olivier Beckers waren het zijn allerlaatste Spelen als BOIC-voorzitter: "De campagne was echt schitterend, we hebben de beste prestatie in ruim 100 jaar neergezet. Dit is het resultaat van alle inspanningen van de atleten en hun coaches."

   

  "Het zijn mijn laatste Spelen en dat maakt het toch wat emotioneel. Ik heb deze ploeg sterker en sterker zien worden. Over 34 dagen zal ik mijn opvolger bekendmaken en het zal dan aan hem of haar zijn om met nieuwe ideeën te komen."

   

  De gouden medaille van de Red Lions is voor Beckers het mooiste moment uit zijn carrière als voorzitter: "Ze hadden al zo lang die ambitie en hebben het gewoon gedaan. De concurrentie was nochtans zeer sterk, maar hard werken loont."

   

  "De laatste jaren lag onze focus vooral op het halen van de top 8, maar in de toekomst moet misschien de top 5 het doel zijn. 26 keer top 8 halen is geweldig, maar ik ben er zeker van dat het nog beter kan."

   

  Beckers stopt als voorzitter van het BOIC, maar blijft actief in de sportwereld: "Ik zal mij nu bezighouden met de coördinatie voor de Spelen in Parijs over 3 jaar. Dat is echt een opportuniteit op sportief en economisch vlak, zeker voor ons land."