Ga naar de inhoud

Cruz zorgt bij lichtgewichten voor vierde Cubaanse goud in het boksen op deze Spelen

 zo 8 augustus 2021 10:48

Cuba boven in het boksen. Andy Cruz haalde het bij de lichtgewichten van de Amerikaan Keyshawn Davis op punten met 4-1. Voor Cuba is het zo al de vijfde boksmedaille op deze Spelen. Vier daarvan zijn goud.

Goud bij de zwaargewichten, goud bij de lichtzwaargewichten en goud bij de weltergewichten. Cuba zat voor de finale van Andy Cruz al aan drie gouden medailles. Bij de vedergewichten pakte Cuba ook nog eens het brons. 

 

Cruz voegde daar op de laatste dag van het boksen nog een vierde gouden medaille aan toe. Bij de lichtgewichten haalde tweevoudig wereldkampioen Cruz het in de derde ronde van de Amerikaan Keyshawn Davis.

 

Cruz pakte de eerste ronde, maar de Amerikaan Davis hing de bordjes na de tweede ronde opnieuw gelijk. Na de derde ronde won Cruz op punten met 4-1 van Davis. Het is de eerste olympische titel voor de 25-jarige Cubaan.

 

Amerika wacht na de nederlaag van Davis al sinds 2004 op een nieuwe gouden medaille bij de mannen in het boksen op de Spelen.

Wereldkampioen Jalolov maatje te sterk voor Torrez

In de finale in het boksen bij de superzwaargewichten nam regerend wereldkampioen Bachodir Jalolov het op tegen de Amerikaan Richard Torrez. De Oezbeek Jalolov was op voorhand dan ook de grote favoriet voor het goud.

 

Torrez wou in de olympische finale wraak nemen voor zijn vorige verloren kamp tegen de Oezbeek. De laatste keer dat de twee elkaar ontmoet hadden in de ring, won Jalalov het duel van de 22-jarige Amerikaan met een brutale knock-out.

 

Torrez begon goed aan zijn kamp en haalde de eerste ronde nipt binnen. Maar Jalolov, die twee koppen groter is dan de Amerikaan, haalde in de volgende twee ronden verschrikkelijk hard uit. 

 

Beide superzwaargewichten kwamen elk nog dicht bij een knock-out, maar uiteindelijk maakte de Oezbeek zijn favorietenstatus waar en won hij met een duidelijke 5-0 op punten.

 

In dezelfde gewichtsklasse ging het brons naar de Brit Frazer Clarke en de Kazak Kamsjibek Koenkabajev.

Britse Price bevestigt favorietenrol bij middelgewichten

Lauren Price was in een ver verleden nog voetbalster, maar de Britse schoolde zich met succes om tot bokster. Zo is Price regerend wereldkampioene en won ze goud op de Europese Spelen van 2019.

 

In de finale versloeg Price de Chinese Li Qian op weg naar haar olympische titel bij de lichtgewichten. Het brons ging naar de Nederlandse Nouchka Fontijn. Fontijn behaalde in Rio nog de zilveren medaille, maar verloor de halve finale van de Britse Price.

Harrington verslaat wereldkampioene Ferreira

Bij de lichtgewichten bij de vrouwen ging het goud naar de Ierse Kellie Harrington. Harrington wou in Tokyo voor een nieuwe gouden medaille zorgen na het goud van haar landgenote Katie Taylor in Londen in 2012.

 

In de finale moest ze wel afrekenen met de Braziliaanse wereldkampioene Beatriz Ferreira. De Ierse had het in de beginfase moeilijk tegen Ferreira, maar kwam er op het einde van de eerste ronde en vooral in de tweede ronde helemaal door. Uiteindelijk won Harrington na unanimiteit bij de juryleden.

 

Het brons ging naar de Finse Mira Marjut Johanna Potkonen en de Thaise Sudaporn Seesondee.