Van moeilijke gezinshereniging tot voetbalambities: de weg van Abdi naar brons

  In "Van hier tot in Tokio" was Bert Misplon te gast. De beste vriend van Bashir Abdi kent als geen ander de lange weg richting olympisch brons op de marathon. Die deelt hij dan ook met Karl Vannieuwkerke en zijn gasten: "Bashir ontvluchtte zijn land terwijl zijn moeder in India zat." 

  Bert Misplon en Bashir Abdi ontmoetten elkaar op 15-jarige leeftijd. Als animators smeden ze vrijwel meteen een diepe band. Misplon is zelfs de reden dat Abdi is beginnen lopen.

   

  "Bashir had was last tijdens het voetballen en vroeg of hij bij mijn atletiekclub mocht komen lopen", vertelt Misplon. De eerste grote droom van Abdi was voetballer worden voor Manchester United. 

   

  "Uiteindelijk is het lopen geworden, een goede keuze denk ik. Hij kan ook wel op een bal trappen, maar lopen gaat hem toch een pak beter af."

  "Op een nacht vertrokken uit Somalië zonder moeder"

  Wat de bronzen medaille van Bashir Abdi extra glans geeft, is zijn unieke levensverhaal. Abdi ontvluchtte zijn land en kwam na een moeilijke periode in België terecht. Bert Misplon doet het relaas. 

   

  "Bashir was nog jong. Hij heeft twee oudere broers en een jongere zus. In Somalië was de situatie in de jaren '90 woelig door de burgeroorlog", weet Misplon.

   

  "Zijn mama was een succesvolle handelaar in doeken. Die haalde ze in India. Op het moment dat ze weg was, brak er onrust uit en besliste zijn vader dat ze echt weg moesten. Op één nacht zijn ze vertrokken naar een vluchtelingenkamp, zonder dat zijn mama wist waar ze zaten."

   

  "Ze is naar Europa gegaan om te zoeken waar haar man en kinderen zaten. Via het Rode Kruis heeft ze haar gezin gevonden, maar het duurde nog lang voor ze herenigd waren in België."

  Boezemvrienden Bashir Abdi en Bert Misplon hebben het hart op de juiste plaats. Het grote doel is om op termijn meer Somalische kinderen de weg naar school te wijzen, in de tussentijd werkt het duo aan projecten in het Gentse. Misplon legt uit waar "Sportaround" voor staat.