Amerikaans basketbalgoud, Belgische tranen: dit moet u onthouden van de nacht van 7 augustus

  Kevin Durant gidste de VS naar olympisch goud.

  De op een na laatste nacht in Tokio heeft alweer spektakel opgeleverd. In dit artikel leest/ziet u wat moet onthouden van de voorbije uurtjes.

  Bekijk de hoogtepunten van nacht 15

  1. Keniaans feestje in de marathon voor vrouwen

  In warm en vochtig weer hebben de Keniaanse dames een een-tweetje gescoord in de marathon. Peres Jepchirchir kroonde zich in alle vroegte tot olympisch kampioene. Ze hield haar landgenote Brigid Kosgei achter zich.

  Ook mooie prestaties van de twee Belgische deelneemsters: Mieke Gorissen legde na een inhaalrace beslag op de 28e plaats, Hanne Verbruggen finishte een beetje later als 49e nog in de top 50.

  2. Mieke Gorissen weent tranen met tuiten na de marathon

  Mieke Gorissen kon het niet geloven. "Ben ik 28e? Echt? Dat kan niet!", stamelde de 38-jarige fysica-leekracht toen Sporza-journalist Sammy Neyrinck haar die uitslag meedeelde.

  Gorissen barstte in tranen uit. Wat een ontwapenend, eerlijk interview. Respect voor deze loopster!

  3. Beachvolleybalgoud gaat naar Noorwegen

  In het beachvolleybal bij de heren ontvouwde zich in de finale een duel tussen strandlanden Noorwegen en Rusland, onder neutrale vlag uiteraard. Tegen de Noren was niks te beginnen. Na precies 40 minuten zat het erop:  2-0.

  4. Geen kruid gewassen tegen Team USA

  Het zal niemand verbazen. In het basketbal hebben de mannen van de VS hun 16e olympische titel veroverd, de 4e op een rij. Frankrijk deed het absoluut niet slecht, integendeel. Maar tegen de klasse van Kevin Durant waren ze niet opgewassen. Uitslag: 87-82.

  5. Jonathan Borlée moet passen voor de finale

  Deze namiddag lopen de Belgian Tornados de finale van de 4x400 meter. Jammer genoeg zonder Jonathan Borlée. Die blesseerde zich gisteren aan zijn linkerhamstring in de reeksen. Vandaag is het verdict gevallen: een verrekking. Jonathan Borlée staat drie weken aan de kant.

  6. Oost west, thuis best

  De Red Lions en Nafi Thiam keren vandaag met een gouden medaille in hun koffer vanuit Tokio terug naar België.

  In de late namiddag worden de olympische kampioenen in Zaventem verwacht. De hockeymannen wacht alvast een warm welkom in het centrum van Brussel.

  Kapitein Felix Denayer: "Het is leuk dat we dit achter ons kunnen laten. We zijn heel benieuwd hoe we in België ontvangen zullen worden."

  Herbekijk: Frank Raes en gasten bespreken de nachtelijke actie in Okiru

  Round-up van de nachtelijke actie met Catherine Van Eylen in Studio Tokio