Carthy temt loodzware slotklim in Burgos, Landa kraakt leider Bardet

  Hugh Carthy sleepte de overwinning in de wacht.

  Hugh Carthy (EF Pro Cycling) heeft de slotrit in de Ronde van Burgos op zijn naam gezet. De Brit knalde in de slotkilometer weg op de loodzware Lagunas de Neila. Romain Bardet bezweek onder het beukwerk van Bahrain-Victorious en verspeelde de eindzege aan Mikel Landa.

  Met een pittige beklimming om de Ronde van Burgos af te sluiten konden de vluchters maar beter een stevige voorsprong uitbouwen op de klassementsrenners. 

   

  Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation) sloeg de handen in elkaar met onder meer Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe) en Lawson Craddock (EF Pro Cycling). Het zestal kon een kloof van 5 minuten slaan.

   

  Maar dat volstond niet om de klimgeiten af te houden op de Lagunas de Neila (12 km aan 6,2%). Bahrain-Victorious ging woest tekeer, met de Oekraïner Mark Padoen die de ene vluchter na de andere opraapte. Leider Romain Bardet (Team DSM) kraakte onder het beukwerk.

   

  Zwift-kampioen Jay Vine (Alpecin-Fenix) probeerde in de loodzware slotkilometers weg te springen, maar werd ingerekend door Giro-winnaar Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Op de aanval van Hugh Carthy kwam geen antwoord meer: de Brit, vorig jaar nog goed voor een ritzege in de Vuelta, pakte zijn eerste overwinning van het seizoen.

   

  Mikel Landa (Bahrain-Victorious) maakte gretig gebruik van de rode loper van ploegmaat Mark Padoen en snoepte de leiderstrui nog af van Bardet. De Spanjaard volgt Remco Evenepoel op op de erelijst.

  Uitslag rit 5:

  1. Hugh Carthy (GBr) in 3u23'53"
  2. Einer Rubio (Col) op 5"
  3. Simon Yates (GBr) 7"
  4. Egan Bernal (Col) 13"
  5. Jay Vine (Aus) 14"

  Eindstand:

  1. Mikel Landa (Spa) in 18u30'00"
  2. Fabio Aru (Ita) op 36"
  3. Mark Padoen (Oek) 43"
  4. Pavel Sivakov (Rus) 49"
  5. David De La Cruz (Spa) 52"