Ronald Gaastra stapt uit het zwemmen: "Een degoutant gevoel gekregen"

  De Nederlander Ronald Gaastra keert de Vlaamse Zwemfederatie de rug toe.

  Ronald Gaastra (62) houdt het voor bekeken als hoofdtrainer van de Vlaamse Zwemfederatie. De Nederlander zal ook niet meer als zwemcoach werkzaam zijn. In zijn trainerscarrière heeft hij onder anderen Frédérik Deburghgraeve en Pieter Timmers onder zijn hoede gehad.

  De 62-jarige Ronald Gaastra begeleidt al decennialang Belgische zwemmers.

  In 1989 kwam de Nederlander bij de Vlaamse Zwemfederatie terecht. Gaastra loodste Frédérik Deburghgraeve naar olympisch goud in Atlanta 1996. Hij nam ook onder meer Pieter Timmers onder zijn vleugels, die in Rio viceolympisch kampioen werd op de 100 meter vrije slag.

  De laatste tijd werd het water tussen Gaastra en de Vlaamse Zwemfederatie dieper en dieper.

  Zo reageerde Gaastra vol onbegrip op het verwachtingspatroon van Pieterjan Vangerven, de voorzitter van de Vlaamse Zwemfederatie. Die sprak in een interview in april de doelstelling uit om met 4 Vlaamse zwemmers naar de Olympische Spelen te trekken.

  "Ons doel op lange termijn is om 4 zwemmers op de Spelen te krijgen", reageerde Gaastra toen gepikeerd. "Maar er is nu een verwachtingspatroon gecreëerd, door de media en de voorzitter, waarbij we plots nú al afgerekend worden op dat doel."  

  "Ik ben een beetje boos en gepikeerd omdat dit doelstellingen zijn waar een jaar geleden niemand over sprak. En nu moet dat ineens wel gebeuren?" Uiteindelijk haalden 2 zwemmers Tokio: Louis Croenen en Fanny Lecluyse.

  Ronald Gaastra bij onze cocommentator Sidney Appelboom in Tokio.

  Gaastra: "Ik kan me niet meer vinden in de arbeidsomstandigheden"

  Nu keert Gaastra de Vlaamse Zwembond de rug toe, omdat hij zich niet meer kan vinden in het beleid.

  "Het is met een ietwat meewarig maar ook een opgelucht gevoel dat ik dit nieuws bekendmaak", schrijft Gaastra.

  "De resultaten waren de afgelopen seizoenen te wisselvallig. Maar het zijn vooral de arbeidsomstandigheden binnen het Vlaamse topzwemmen waarin ik me niet meer kan vinden."

  "De nieuwe sportieve werking, het nieuwe beleidsplan, maar ook de communicatiestijl hebben me een degoutant gevoel gegeven. Daardoor heb ik besloten om niet meer aan het zwembad te gaan staan."

  "Concreet betekent dit dat ik op 1 september stop als coach van (de Antwerpse zwemclub) Brabo. Ik heb Brabo wel voorgesteld dat ik betrokken zou willen blijven in de functie van technisch directeur."

  "Mijn contract bij de Vlaamse Zwemfederatie zal ik uitdienen tot 1 januari, al hoop en verwacht ik dat we een oplossing vinden waarbij ik niet meer aan het bad hoef te staan."

  De nieuwe sportieve werking, het nieuwe beleidsplan, maar ook de communicatiestijl hebben me een degoutant gevoel gegeven

  Ronald Gaastra

  Appelboom: "Dringend op zoek gaan naar buitenlandse knowhow"