Sprintloods Mørkøv oogst eindelijk zelf eens: "Lefevere steunde me in mijn droom"

  Michael Morkov heeft de olympische titel beet.

  Op de weg werkt hij zich steevast in het zweet voor zijn ploegmaats, op de piste mag hij voor eigen succes gaan. Voor de Deen Michael Mørkøv is de olympische titel ploegkoers een beloning voor zijn onzelfzuchtigheid. "Hier sta ik elke dag voor op", glundert hij.

  Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) kaapte in de Tour vier ritzeges weg. De Brit hoefde tijdens zijn successprints telkens slechts 7 seconden met zijn neus in de wind te sprinten, met dank aan zijn fenomenale lead-out Michael Mørkøv.

   

   De 36-jarige Deen offert op de weg steevast zijn eigen kansen op in de sprinttrein, maar mocht in Tokio zelf eens op het podium blinken na een gouden ploegkoers. "Ongelofelijk", stamelde hij.

   

  "Ik heb hier wel enkele jaren op moeten wachten. Ik had in 2008 al eens de kans om mee te doen aan de olympische ploegkoers. Toen werd ik 6e met Alex Rasmussen. Daarna werd het van het olympische programma gehaald."

   

  "Sinds het in 2016 weer een olympische discipline is, is het een groot doel van mij. Toen ik een contract tekende bij Deceuninck-Quick Step steunde Patrick Lefevere me in mijn droom. Ik moet mijn Belgische werkgever dus bedanken."

  Het is een deel van mijn carrière om me op te offeren op de weg. Dat is mijn taak en daar ben ik goed in.

  En of het deugd doet om eens voor eigen succes te gaan. "Vandaag gaf ik cadeau aan Lasse", grapte Mørkøv. "Nee, het is een deel van mijn carrière om me op te offeren op de weg. Dat is mijn taak en daar ben ik goed in."

   

  "Gelukkig mag ik voor mijn eigen ambities gaan op de piste. Hier sta ik elke dag voor op en hier werk ik elke dag hard voor."

   

  "Ik ben erg trots dat Deceuninck-Quick Step me hier in steunt. Niet elke ploeg doet dat. Het toont dat ik op het juiste moment op de juiste plek zit."

  Morkov: "Ik moet mijn Belgische werkgever bedanken"