Eddy Demarez biedt excuses aan bij Belgian Cats, die zich beraden over juridische acties

  Bij uitzending van de huldiging van de teruggekeerde Olympische medaillewinnaars, gisteren via het FacebookLive-kanaal van Sporza, heeft sportjournalist Eddy Demarez zich ongepast uitgelaten over de Belgian Cats. Het videokanaal bleef open staan en ook al was Eddy buiten beeld, toch was de ongepaste commentaar duidelijk te horen. Sporza en de VRT nemen afstand van deze gang van zaken.

  Sportjournalist Eddy Demarez: “In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan. Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid. Het is dubbel jammer dat deze uitspraken een smet vormen op de Spelen die voor Team Belgium en Sporza zeer succesvol waren.  Ik wil me dan ook oprecht excuseren bij de Belgian Cats en hun team en ook bij iedereen die zich hierdoor beledigd, aangesproken of tekortgedaan voelt. Ik heb aan de Belgian Cats gevraagd om hen persoonlijk mijn excuses te kunnen overmaken. Ik trek hieruit de nodige lessen en zorg ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”


  De VRT-directie tilt zwaar aan deze uitschuiver. Dit gaat volledig in tegen het positieve beleid dat de VRT wil voeren. De VRT gaat in gesprek met Eddy en in die tussentijd zal hij geen programma’s meer van commentaar voorzien. Zulke uitspraken kunnen niet getolereerd worden. 

  Mededeling Cats

  Zondag stuurden de Belgische basketbond en de Belgian Cats een persmededeling de wereld in. Daarin vragen ze "met aandrang" het ontslag van sportjournalist Eddy Demarez, en beraden zich of verdere juridische acties noodzakelijk zijn.

   

  "Bij Basketball Belgium en de Belgian Cats leeft de vraag of iemand met dergelijke meningen nog op een geloofwaardige manier als presentator en boegbeeld van onze openbare omroep kan fungeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het antwoord hierop "neen" luidt, en vragen daarom met aandrang dat de heer Demarez ontslag zou nemen als journalist, en bij weigering, dat de VRT een punt zou zetten achter zijn arbeidsovereenkomst", zo klinkt het in de mededeling.

   

  "De uitspraken van de heer Demarez over onze olympische atleten zijn onaanvaardbaar. Deze zijn niet alleen voor de Belgian Cats maar ook voor een veel breder publiek zeer beledigend. Zijn woorden raken iedereen die het voorwerp is van discriminatie, niet alleen in de sport, maar tevens daarbuiten. Discriminatie en mentaal welzijn zijn twee thema's die in de sportwereld bijzondere aandacht verdienen. Dagelijks merken we dat er nog veel marge is voor verbetering. Basketball Belgium beraadt zich dan ook samen met de speelsters of verdere juridische acties noodzakelijk zijn."