Duitse coach moet Tokio verlaten na mishandeling paard in moderne vijfkamp

  Het onderdeel paardrijden liep volledig fout voor de Duitse Annika Schleu.

  De internationale moderne vijfkampbond (UIPM) heeft de Duitse coach Kim Raisner naar huis gestuurd. Op beelden van de moderne vijfkamp is te zien hoe Raisner het paard Saint Boy verschillende keren met de vuist sloeg. "Haar actie was in strijd met onze regels", stelt UIPM.

  In de moderne vijfkamp was de Duitse Annika Schleu goed op weg om het goud te pakken. Maar in het onderdeel paardrijden liep het grondig mis. In de moderne vijfkamp worden de deelneemsters toegewezen aan een paard van hun concurrentes via loting.

   

  Schleu werd op die manier gekoppeld aan Saint Boy.  De Duitse had tijdens de wedstrijd alle moeite om haar paard onder controle te houden, Saint Boy weigerde zelfs enkele malen dienst. Annika Schleu scoorde uiteindelijk geen punten en eindigde op een 31e plaats.

   

  Na afloop van de wedstrijd groeide de kritiek op de aanpak van Schleu, maar vooral op haar coach Kim Raisner. Op televisie was namelijk duidelijk te horen hoe Raisner Schleu toeriep om harder op haar paard te slaan. De zichtbaar geëmotioneerde Schleu sloeg vervolgens verschillende keren hard op het paard met haar zweep in de hoop hem alsnog onder controle te krijgen.

   

  De UIPM herbekeek de beelden en zag dat Raisner zelf ook meerder malen met de vuist op het paard sloeg. "Haar actie was in strijd met onze regels", stelt de internationale moderne vijfkampbond.

   

  Raisner kreeg voor haar actie een zwarte kaart en werd hierdoor meteen geschorst voor de rest van de Spelen in Tokio. Raisner was zelf ooit een moderne vijfkampster en nam in 2004 deel aan de Spelen in Athene.

  Bekijk hier de dramatische ronde van Schleu:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Tweede Duitse coach die Tokio moet verlaten

  Ook in het wielrennen werd eerder op de Spelen een Duitse coach naar huis gestuurd. Wielercoach Patrick Moster noemde tijdens de olympische tijdrit twee concurrenten "kamelendrijvers". Ook die aanmoedigingen waren op televisie te horen.

   

  Moster kreeg van de Duitse wielerbond bovenop zijn schorsing ook een schriftelijke waarschuwing en een salarisverlaging.