Xhaët ziet Durant schitteren in de olympische finale: "Niet af te stoppen"

  Kevin Durant zorgde voor 29 punten in de olympische finale.

  Team USA pakte vannacht in het basketbal zijn vierde gouden medaille op een rij op de Olympische Spelen. In de finale werd er uiteindelijk na een spannende partij gewonnen van Frankrijk. Kevin Durant haalde opnieuw zijn beste niveau en loodste zijn land met 29 punten naar de zege. 

  Commentator Dennis Xhaët en voormalig Belgisch speler van het Jaar in het basketbal Ronny Bayer gaven hun analyse van de finale: "De Fransen gaan over een paar uur toch beseffen dat ze een kans gemist hebben", opende Bayer.

   

  "Ze konden altijd terugkeren en de VS bouwde geen definitieve kloof uit. In het basketbal kan je de laatste 3 minuten ook nooit exact voorspellen, het was duidelijk dat er bij de Fransen meer stress was dan bij de VS."

   

  "Ze hebben 11 vrijworpen gemist en 18 keer balverlies geleden", ging Xhaët verder. Als je in de finale staat dan kan je je die fouten niet permitteren. Dat heeft uiteindelijk het verschil gemaakt."

  De andere regels hadden volgens Ronny Bayer ook een effect op de wisselende prestaties van Team USA: "Jongens die de NBA-finale gespeeld hadden, moesten echt groeien in het toernooi. Met de andere basketbalregels van de FIBA mag het allemaal net wat harder zijn en daar hadden ze wat last van."

  De lengte van Durant: "Eigenlijk is hij 2,14m"

  De sterspeler tijdens de finale was Kevin Durant: "Of hij de beste scorer aller tijden is? Ja, misschien wel. Hij is in elk geval een flink stuk groter dan bijvoorbeeld Kobe Bryant of Michael Jordan die 1,98 meter waren. Fysiek gezien kun je Durant gewoon niet stoppen", vertelde Xhaët.

   

  "Officieel is Durant 2,08 meter, maar ik ben 2 jaar geleden samen met Thomas Van Den Spiegel naar de NBA-finals geweest. Thomas is 2,14 meter en ze waren gewoon exact even groot."

   

  Ook Bayer is enorm onder de indruk van het niveau dat de 32-jarige Durant haalt: "Jordan trok 3-4 man naar zich toe en dunkte dan nog een bal binnen, dat zie je niet bij Durant. Hij is zo groot en heeft een geweldige techniek, je kunt hem eigenlijk gewoon niet afstoppen."

  Michael Jordan trok mensen naar zich toe, Durant heeft een hele andere stijl. Je kunt hem bijna niet afstoppen.

  Ronny Bayer in Okiru

  Ook nog in Okiru...

  • Bayer over Luka Doncic: "Wat hij op deze jonge leeftijd al laat zien is werkelijk onvoorstelbaar. Het is voor hem een uitstekende zaak geweest dat Real Madrid hem al zo vroeg naar de eerste ploeg heeft doorgeschoven. Hij heeft razendsnel enkele cruciale stappen gezet."

  • Bayer over 3x3 basketbal: "Ik had het zelf ook heel graag gedaan. Het is nu een hype en ik hoop dat er mee gewerkt zal worden. Het is kort, simpel en erg explosief. Het moet haalbaar zijn om deze sport meer in de picture te zetten."

  Herbekijk Okiru, met Dennis Xhaët en Ronny Bayer: