Ga naar de inhoud

327,56 miljoen: Romelu Lukaku is de duurste speler ooit na 5 transfers

Romelu Lukaku stoot Neymar van zijn troon.

Niemand voor wie de euro’s zó rijkelijk vloeiden. Door zijn overgang van 115 miljoen naar Chelsea is Romelu Lukaku de speler geworden die het meeste transfergeld genereerde. Wie troeft de Rode Duivel af?

De kassa rinkelde in 2011 voor het eerst. Exact tien jaar geleden betaalde Chelsea al eens 15 miljoen euro voor de piepjonge Lukaku aan Anderlecht. Ondanks de mismatch boekte het drie jaar later toch een mooie winst op de spits.

Everton telde 35,36 miljoen euro neer - nadat het eerder al 3,5 miljoen huurgeld betaalde - voor Lukaku. Opnieuw drie jaar later kwam er nog een smak bij het totaal. Toen trok Manchester United stevig de geldbuidel open: liefst 84,70 miljoen euro betaalde het. Ondertussen was het transfertotaal van Lukaku al aangedikt tot 138,56 miljoen euro.

Daar kwam in 2019 nog eens 74 miljoen euro bij van Inter. Het zorgde ervoor dat Lukaku de kaap van 200 miljoen aan transfergeld doorbrak. Daar komt met zijn terugkeer naar Chelsea nu dus nog eens 115 miljoen euro bij. Goed voor een (voorlopig?) eindtotaal van 327,56 miljoen euro. Het hoogste totaal ooit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De rest van de top 5

2) Neymar - 310,2 miljoen

Neymar Jr. is nog steeds de duurste speler aller tijden. Althans wanneer het aankomt op het bedrag dat PSG aan Barcelona betaalde in de zomer van 2017.

 

Een slordige 222 miljoen euro legde de club uit Parijs op tafel om Barcelona buitenspel te zetten in de transferonderhandelingen. Exact het bedrag van zijn afkoopsom.

 

De Catalaanse grootheid bracht het Braziliaanse wonderkind in 2013 voor 88,2 miljoen euro naar het Camp Nou. Goed voor een totaalbedrag van 310,2 miljoen euro.

3) Cristiano Ronaldo - 230 miljoen

Het transferverhaal van Cristiano Ronaldo begon in 2003, toen hij van Sporting Lissabon naar het grote Manchester United verkaste voor 19 miljoen euro.

 

In 2009 werd de Portugese superster even de duurste voetballer aller tijden. Een uitzinnig Bernabeu verwelkomde Ronaldo in Madrid na een transfer waar 94 miljoen euro mee gemoeid was.

 

Drie zomers geleden trok de aanvaller plots de deur bij Real achter zich dicht. Hij besloot bij Juventus aan de slag te gaan, dat 117 miljoen euro op tafel legde. Totaal: 230 miljoen euro, goed voor een 3e plek in dit lijstje.

4) Álvaro Morata - 189 miljoen

Alvaro Morata droomde ervan om zijn carrière uit te bouwen in de spits van Real Madrid. Een droom die even werkelijkheid werd in 2016, maar na één seizoen alweer voorbij was.

 

Morata beproefde zijn geluk bij Juventus, Chelsea en Atletico Madrid. Die laatste club is zijn huidige werkgever. De transfercarrousel van de Spanjaard is in totaal goed voor 189 miljoen euro in zeven seizoenen.

5) Ángel Di María - 179 miljoen

In 2007 haalde Benfica Angel Di Maria naar Europa. Een goede beslissing, zo bleek, want drie jaar later klopte Real Madrid aan bij de Portugese topclub. 33 miljoen euro gaf Real voor de Argentijn.

 

Na het WK in Brazilië had Di Maria trek in een nieuw avontuur. Manchester United overtuigde de winger om naar Old Trafford te komen. In Madrid zag Fiorentino Perez de 75 miljoen euro graag komen.

 

Onder Louis van Gaal kon de aanvaller niet aarden. Een seizoen later landde hij al in de Franse hoofdstad. Dit keer lag de transfersom op 63 miljoen euro. Zo is Di Maria goed voor 179 miljoen euro en sluit hij deze top 5 af.