Wat na de Gouden Generatie? "Paar jongens vervangen, maar er komt talent aan"

  Kunnen de Red Lions het kunststukje van gisteren ook in Parijs herhalen?

  Revanche voor de zilveren medaille in Rio. De Red Lions klopten gisteren Australië na shoot-outs. Een overwinning van de ervaring. Heel wat Lions tikken de 30 aan. Maar vrezen voor een zwart gat na deze "Gouden Generatie" hoeven we niet te doen, volgens commentator Eddy Demarez: "De begeleiding is wereldtop, dus de talenten zullen blijven komen."

  Goud op de Spelen. Een beloning voor het jarenlange werk van coach McLeod en zijn Red Lions. McLeod houdt het nu voor bekeken. Heel wat Lions zijn ook al op leeftijd. Moeten we nu beginnen te vrezen voor een zwart gat?

  "Michel van den Heuvel, de assistent van McLeod, neemt over", weet commentator Eddy Demarez te vertellen in De olympische Tribune. "Een absolute topcoach. Hij heeft in het clubhockey heel veel gewonnen. Hij is een absolute autoriteit." 

  Van den Heuvel kent de selectie dus goed. Maar gaat hij ook jongens aan de kant durven te schuiven? "Er zitten wel wat dertigers in de selectie, ook 33- en 34-jarigen", zegt Demarez. "De volgende Olympische Spelen zijn nu het grote doel waar ze naartoe moeten werken. Je hebt dan spelers die in Parijs 36 of 37 gaan zijn. Voor veldspelers is dat oud." 

  "Enkel Dohmen zal stoppen op het middenveld"

  Ook nu blonken de Red Lions uit in ervarenheid. Maar kan deze selectie nog doorgaan tot na Parijs? "Doelman Vanasch (33) lijkt me geen probleem in doel", denkt Demarez. 

   

  "Maar fysiek wordt er zoveel gevraagd van veldspelers, dat me dat moeilijk lijkt. Er zullen nu drie of vier spelers denken om misschien nog een EK mee te pikken en het dan voor bekeken houden."

   
  "Ook achterin is er geen probleem. Op het middenveld ga ik er vanuit dat enkel Dohmen (33) zal stoppen, die nu in Tokio echt fantastisch was. Maar nu is het voorbij voor hem." 

   

  "Ik hoop dat Van Aubel (29) doorgaat, die ook rond de 30 zit. Denayer (31) gaat al mee van in Peking en zit ook rond de 30. Gougnard (30) is ook een twijfelgeval. Wegnez en Kina kunnen dan weer nog vele jaren mee."

  Boon gaat in Parijs revanche willen nemen.

  Eddy Demarez

  "Voorin toch een aantal jongens vervangen in deze drie jaar"

  Achterin en op het middenveld lijkt de selectie dus hetzelfde te blijven in Parijs. Maar hoe zit het voorin? 

   

  "Het bijna allemaal dertigers", klinkt het bij Demarez. "Boon (31) zal revanche willen nemen, die heeft zijn Spelen nu een beetje gemist door die blessure. ik verwacht ook wel dat hij doorgaat tot na Parijs."


  "Charlier gaat naar de 34, Briels is dat al. Dus voorin moeten we de komende drie jaar toch een aantal jongens zien te vervangen. Maar er zit talent aan te komen. De begeleiding is ook absolute wereldtop. Dus de talenten zullen blijven komen, daar moet je niet aan twijfelen."

  Manu Leroy: "Plaatsing voor Peking 2008 heeft alles in gang gezet"

  Als de Red Lions iets teweeg hebben gebracht, dan is het wel de aandacht voor de sport. Waar er goed 15 jaar geleden nog 15.000 leden waren, zijn dat er nu meer dan 50.000. En die vijver blijft groeien. Dat is alleen maar positief voor het Belgisch hockey.

   

  "De sport is de laatste 15 jaar spectaculair gegroeid", wist ex-Red Lion en cocommentator Manu Leroy te zeggen in Van hier tot in Tokio. "Uiteindelijk leeft die sport bij gratie van de media-aandacht die ze krijgt. De plaatsing voor de Spelen in 2008 heeft alles in gang gezet." 

   

  "Plots was er geld van het BOIC en kon het BeGold programma uitgerold worden. Vanaf dan was het eigenlijk stap voor stap beter worden en de jeugd ook klaarmaken om op hetzelfde niveau te presteren." 

   

  "Daarom hebben ze nu ook elke keer 2 à 3 jonge gasten die komen aansluiten. Als er een paar stoppen na dit toernooi of Parijs, dan zullen er weer anderen klaarstaan."

  Lees ook: