De moeizame weg richting droomfinale: voetbalreuzen Spanje en Brazilië strijden straks om goud

  Pedri (l) en Richarlison (r) waren 2 smaakmakers in Japan.

  Het olympische voetbaltoernooi bereikt zijn climax. Straks gaat Brazilië tegen Spanje op zoek naar een 2e gouden medaille op rij. Op voorhand waren beide landen topfavoriet, maar makkelijk was de weg naar de finale allerminst. Een overzicht.

  Poulefase: Seleçao dankt Richarlison, Spaanse EK-gangers sputteren

  Onder leiding van een ontketende Richarlison probeert titelverdediger Brazilië de motor warm te draaien in zijn groepsfase. Echt overtuigen doet de Seleçao niet, maar dankzij 5 doelpunten van de Everton-aanvaller eindigen ze uiteindelijk toch vlot 1e in hun poule met Duitsland, Ivoorkust en Saudi-Arabië.

   

  Vooral tegen de Mannschaft tonen de Brazilianen bij vlagen hun gekende sambavoetbal aan de wereld. De vice-olympisch kampioen krijgt er uiteindelijk 4 om de oren en moet na amper 3 wedstrijden zijn koffers al pakken.

   

  Spanje begint dan weer met een heleboel EK-gangers aan zijn jacht op de olympische titel, 6 om precies te zijn. Unai Simón, Eric García, Pau Torres, Pedri, Dani Olmo en Mikel Oyarzabal maken zich allemaal op voor hun 2e zomertoernooi bij La Roja.

   

  Ondanks de vele ronkende namen loopt het in de poules toch niet van een leien dakje voor de manschappen van Luis de la Fuente. De Spanjaarden doen het net amper 2 keer trillen, maar sluiten hun groep met Egypte, Argentinië en Australië uiteindelijk wel als groepswinnaar af.

  Richarlison.

  Kwartfinales: Spaanse Houdini-act, zakelijk Brazilië

  Ook in de kwartfinales tonen de Spanjaarden geen tekenen van beterschap. Tegen Ivoorkust lijken de roodhemden op weg naar de uitgang wanneer Max Gradel in de 91e minuut de 1-2 binnenduwt. Maar met een frommelgoal reikt Rafa Mir zijn land 2 minuten later toch nog een levenslijn aan.

   

  In de verlengingen toont Spanje wel een ander gelaat. Hoewel de 5-2-eindstand heel veel verbloemt, mogen Pedri en co zich opmaken voor de halve finales op het olympische voetbaltoernooi.

   

  Brazilië heeft in zijn kwartfinale dan weer iets minder moeite met het stugge Egypte. Na een wedstrijd éénrichtingsvoetbal hebben de Goddelijke Kanaries genoeg aan een knappe traffer van Matheus Cunha.

  Bekijk het verslag van Spanje-Ivoorkust:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Halve finales: Verlengingen voor Spanje, strafschoppen voor Brazilië

  In de halve finale tegen gastland Japan blijft Spanje in hetzelfde bedje ziek. De Spanjaarden hebben dan wel de beste kansen, maar tot veel uitgespeelde mogelijkheden komen ze niet.

   

  Opnieuw moeten verlengingen voor de beslissing zorgen in Saitama. Uiteindelijk is het invaller Marco Asensio die 5 minuten voor tijd het verschil maakt. Een knappe krul in de verste hoek bezorgt La Selección een finaleplek. 

   

  Ook Brazilië moet tegen de viriele Mexicanen knokken voor zijn plekje in de finale. Dankzij een sterke Ochoa (ex-Standard) en het doelhout staat er na 120 minuten nog steeds een brilscore op het bord. 

   

  Na 2 Mexicaanse strafschopmissers is het Dortmund-speler Reinier die Brazilië naar een 2e olympische finale op rij schiet.

  Reinier.

  Finale: Sluit Pedri 73e wedstrijd af met goud?

  Als Brazilië zijn olympische titel straks wil verlengen, zal het toch eerst voorbij Spanje moeten. Hoewel de Spanjaarden met horten en stoten de finale bereikten, kan de Spaanse bondscoach wel een stevige basiself aan de aftrap brengen.

   

  Ook Barcelona-speler Pedri zal zonder twijfel opnieuw van de partij zijn. Met zijn 73e wedstrijd in het vooruitzicht snakt het 18-jarige talent ongetwijfeld naar rust. Sluit de middenvelder zijn marathonseizoen af met een gouden medaille?

  Pedri.

  De finale tussen Brazilië en Spanje wordt om 13.30 uur gespeeld in Yokohama.