51-jarige snelwandelaar schrijft geschiedenis: als 1e op 8 Olympische Spelen

  The myth, the man, the legend: Jesus Angel Garcia.

  1992. Het jaar dat Jesus Garcia in eigen land (Barcelona) op de Olympische Spelen verscheen. Vandaag, 29 jaar later, nam de Spaanse snelwandelaar deel aan zijn 8e Olympische Spelen. Hij is daarmee de enige achtvoudige olympiër in de atletiekgeschiedenis. Een 9e deelname zit er niet meteen aan te komen. De 50km snelwandel-discipline is geschrapt uit de lijst met olympische sporten.

  In Sapporo werd vandaag de voorlopig allerlaatste olympische snelwandelwedstrijd van 50 kilometer afgerond. De discipline strookt niet met de waarden van het IOC omdat het geen vrouwelijke evenknie heeft. 

   

  In Parijs 2024 zal een nieuwe snelwandeldiscipline geïntroduceerd worden. Waarschijnlijk zal dat een mixed-relay-event zijn.

   

  De snelwandelwedstrijd van 50 kilometer werd gewonnen door de Pool Dawid Tomala. Hij kwam na 3u50'08" over de streep, 36 seconden sneller dan de Duitser Jonathan Hilbert. Het brons ging naar de Canadees Evan Dunfee. 

   

  Om aan de zomerse hitte van Tokio te ontsnappen hadden de organisatoren van de Olympische Spelen in 2019 al besloten om de snelwandelwedstrijden naar Sapporo te verplaatsen. Dat is zo'n duizend kilometer ten noorden van Tokio. 

   

  Ter info: Ook onze olympische marathonlopers Hanne Verbruggen, Mieke Gorissen, Koen Naert, Dieter Kersten en Bashir Abdi zullen dit weekend in Sapporo lopen.

  Bashir Abdi begint zondag om middernacht aan zijn marathon in Sapporo.

  Jesus Garcia: 50 kilometer, 51 jaar en 8x op de Spelen

  Naast de winnaar van de laatste olympische snelwandel-race, Tomala, schreef er nog een snelwandelaar geschiedenis vandaag. De 51-jarige Jesus Angel Garcia werd vanmorgen de eerste atleet ooit die al aan 8 Olympische Spelen deelgenomen heeft.

   

  De Spanjaard begon zijn olympische carrière al in Barcelona (1992). Ter vergelijking: de winnaar van vandaag was toen slechts drie jaar oud. Garcia kwam enkele keren dicht bij een medaille, maar het winnen ervan lukte hem niet. In Bejing (2008) en Athene (2004) werd hij wel respectievelijk 4e en 5e.