Lionel Messi en PSG: hoe realistisch is een mogelijke transfer naar Parijs?

  Messi en de verdedigers van PSG: van concurrenten naar ploegmaats?

  Het stof over de scheiding tussen Lionel Messi (34) en FC Barcelona is uiteraard nog niet gaan liggen, maar het volgende hoofdstuk in dé voetbalsaga gaat natuurlijk over de toekomst van de Argentijnse vedette. Ligt die in Parijs? L'Equipe schetst de positie van PSG in eventuele onderhandelingen.

  Wie nog maar over Lionel Messi durft te dromen, wordt natuurlijk vrijwel onmiddellijk met de voeten op aarde gezet door de financiële en economische realiteit.

   

  De cijfertjes over het contract van Messi bij FC Barcelona lekten een tijd geleden uit en zijn om van te duizelen.

   

  Het zijn voorwaarden die momenteel slechts voor twee clubs haalbaar lijken of zijn: Manchester City en PSG, twee teams die kunnen rekenen op een - schijnbaar - onuitputtelijke zak geld.

   

  Maar ook die clubs en hun geldschieters ontsnappen niet aan de gevolgen van de huidige crisis.

  Ambassadeur voor WK in Qatar?

  L'Equipe herhaalt vandaag nog eens hoe PSG al maandenlang de banden met de clan Messi onderhoudt. 

   

  Maatjes Neymar en Angel Di Maria, onder contract in de Franse hoofdstad, maken deel uit van het charmeoffensief en benadrukken voortdurend de troeven van PSG.

   

  "Het bestuur van PSG beseft maar al te goed dat ze op 15 maanden van het WK in Qatar een sensationele coup kunnen realiseren", zegt de Franse toonaangevende sportkrant over PSG, dat teert op de centen uit Qatar.

   

  De verleiding is dus groot om toe te slaan, maar volgens L'Equipe is de piste Messi "weinig realistisch" voor de Parijse directieleden. Die inschatting vloeit voort uit twee redenen.

  Ook voor PSG zijn er financiële grenzen

  Ten eerste is er het financiële aspect. Voor Messi hoeft dan wel geen transfersom meer opgehoest te worden, dat verandert al bij al niet te veel.

   

  PSG schat dat Messi 80 miljoen euro (bruto) per jaar zou kosten, maar dat past niet meteen in het budgettaire plan voor 2021-2022 dat PSG onlangs heeft gepresenteerd bij de bevoegde instanties.

   

  Daarin wordt gespeculeerd op een verlies van 250 tot 300 miljoen euro, maar dat bedrag zou deels (180 miljoen euro) uitgewist moeten worden door de verkoop van spelers.

   

  Eerste probleem: voorlopig vertrekt enkel Mitchel Bakker voor de zeer bescheiden som van 7 miljoen euro.

   

  Bovendien heeft PSG en passant Achraf Hakimi gestrikt voor 60 miljoen euro en betaalt het ook kolossale salarissen aan nieuwkomers Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum en Gianluigi Donnarumma.

   

  De versoepelingen rond de Financial Fair Play kunnen een bondgenoot zijn voor PSG, maar L'Equipe ziet niet in hoe het loonbriefje van Messi nog kan worden toegevoegd aan dit plaatje.

  Sergio Ramos kwam transfervrij over van Real Madrid, maar voetbalt natuurlijk niet voor een appel en een ei in Parijs.

  De factor Kylian Mbappé

  En dan is er nog een tweede obstakel: "Bij PSG is het verlengen van Kylian Mbappé (22) de absolute prioriteit, veel meer dan zich op Lionel Messi te storten."

   

  Het Franse goudhaantje gaat zijn laatste contractjaar in, maar onderhandelingen over een nieuwe verbintenis slepen al een tijd aan. Met Mbappé lijkt PSG de toekomst in handen te hebben. Zetten ze die op het spel voor Messi?

   

  Begin juni speelde sterke man Nasser Al-Khelaïfi in tempore non suspecto - of toch voor de buitenwereld - al in op het thema: "Alle grote spelers willen naar PSG komen. Ik herhaal: alle grote spelers, en dan zeg ik dat niet om Messi ter sprake te brengen."

   

  "Maar het is niet mogelijk om hen allemaal te strikken, ook al omdat we al over zeer goede spelers beschikken. Al blijft Messi natuurlijk een geweldige speler."