Primeur: Spaanse Sanchez is eerste olympische kampioene karate

  Sandra Sanchez is na 6 keer Europees kampioene nu ook olympisch kampioen.

  De Spaanse Sandra Sanchez heeft de eerste olympische gouden medaille in  het karate behaald. Karate maakte zijn debuut als olympische sport op de Spelen in Tokio, in het land waar de sport ontstaan is. Even later werd met de Fransman Da Costa ook bij de mannen de eerste olympische kampioen gekroond. 

  Karate bestaat uit twee disciplines. In de kata staan de karateka niet tegenover hun tegenstander, maar moeten ze op de mat enkele bewegingen uitvoeren tegenover een virtuele tegenstander. 

   

  De kumite vormt de gevechtsdiscipline in het karate. Het raken van de tegenstander met de hand of de voet levert punten op.

   

  In de finale van de kata stond in Tokio een Japanse in de eerste olympische finale in het karate. De tweevoudige wereldkampioene Kiyou Shimizu nam het op tegen de Spaanse Sandra Sanchez in de strijd om de eerste olympische gouden medaille ooit in de sport.

   

  De 38-jarige Sanchez domineert het karate al jaren in Europa. De Spaanse kroonde zich in de afgelopen zeven jaar maar liefst zes keer tot Europees kampioene. In 2018 werd ze ook al eens wereldkampioene in de Kata.

   

  In de finale behaalde Sanchez een hogere score dan de Japanse op weg naar het goud. En zo schrijft de Spaanse een stukje geschiedenis in deze nieuwe olympische sport. Het brons was voor de Lau Mo uit Hongkong en Bottaro uit Italië.

   

  In de klasse -55 kilogram bij de vrouwen was het goud later op de avond voor de Bulgaarse Goranova. Zij haalde het op punten van de Oekraïense Terlioega (5-1).

  Eerste goud bij de mannen voor Fransman Da Costa

  In het onderdeel Kumite -67 kilogram bij de mannen pakte de Fransman Steven da Costa het goud. De nummer één van de wereld is zo de eerste mannelijke olympische kampioen in het karate.

   

  In de finale was Da Costa te strek voor de Turk Eray Samdan (5-0). Samdan komt normaal uit in de -60 kilogram, maar op de Spelen in Tokio worden beide klassen samengenomen.

  Hoe gaat deze nieuwe olympische sport in zijn werk?