Ga naar de inhoud

Engelse politie pakte al 11 mensen op voor racisme na penaltymissers

Saka was een van de mikpunten na zijn beslissende misser.

De Engels politie maakt actief werk van het opsporen van mensen die zich na de verloren EK-finale ontoelaatbaar gedroegen op sociale media. "Er zijn mensen die denken dat ze zich achter hun socialemediaprofiel kunnen verschuilen en afschuwelijke commentaren kunnen posten", klinkt het bij politiediensten.

De penaltymissers van internationals Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford in de finale van het EK tegen Italië werden gevolg door racistische en misselijkmakende berichten op sociale media. 

 

De Engelse politie liet het daar niet bij. Volgens de UK Football Policing Unit (UKFPU), die gespecialiseerd is in de aanpak van misdaad bij voetbalevenementen, zijn er 600 tips binnengekomen, waarvan er 207 als strafbaar werden beschouwd.

 

Van de strafbare uitlatingen waren er 123 afkomstig uit het buitenland, 34 andere konden gelinkt worden aan personen uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse politie heeft voorlopig 11 arrestaties verricht.

 

"Er zijn mensen die denken dat ze zich achter hun socialemediaprofiel kunnen verschuilen en afschuwelijke commentaren kunnen posten", verklaarde UKFPU-directeur Mark Roberts. 

 

"We hebben inspecteurs die proactief naar beledigende uitlatingen speuren. Wanneer die als strafbaar worden beschouwd, dan worden degenen die ze hebben gepost opgepakt."