Ga naar de inhoud

Olympische finale wordt 73e match voor Pedri: is dat wel gezond voor 18-jarige?

Pedri speelde met Spanje het EK en meteen daarna de Olympische Spelen.

"Hij heeft na het EK rust nodig, want hij heeft heel veel gespeeld", zei Barcelona-trainer Ronald Koeman over de olympische selectie van groeibriljant Pedri. Maar rust kreeg Pedri niet. Als hij zaterdag speelt in de olympische finale, dan zit hij aan 73 matchen dit seizoen. Wat is daarvan de impact?

37 competitiematchen, 7 Champions League-wedstrijden, 6 duels in de Copa del Rey, 2 in de Spaanse Supercup en 20 opdrachten met de Spaanse nationale ploeg. De teller van Pedri staat momenteel op 72 matchen in het seizoen 2020-2021.

 

Dit seizoen doet niemand beter. Bruno Fernandes heeft ook 72 matchen gespeeld, maar Pedri heeft nog een kans om alleenheerser te worden: de olympische finale tegen Brazilië van zaterdag. 

 

Er is geen reden om te twijfelen dat de middenvelder van Barcelona dan niet opnieuw in de basis start bij La Roja en dat zou zijn teller op 73 matchen brengen.

 

Bovendien is Fernandes 25 jaar en moet Pedri nog 19 worden in november. Heeft zijn Nederlandse clubcoach dan geen reden om ongerust te zijn? 

 

Keert Pedri straks doodvermoeid  terug naar Barcelona? Of erger nog, neemt hij risico's met zijn jonge lichaam? We vroegen het Kristof Sas, dokter van de nationale ploeg.

"Vooral nood aan mentale rust"

"We moeten hem een pauze geven. Dat heeft iedereen nodig na een lang seizoen. Twee grote toernooien spelen in één zomer is te veel", uitte Ronald Koeman zijn ongenoegen na de 6 wedstrijden van Pedri als basisspeler op het EK (geen enkele speler van 18 deed hem dat voor).

 

"Ik kan de bezorgdheid van Koeman zeker begrijpen", zegt Kristof Sas. "Hij staat met Barcelona opnieuw voor een lang en belangrijk seizoen, maar alles hangt van Pedri zelf af. Fysiek is er misschien geen probleem, mits de goede begeleiding."

 

"Iemand die nog in volle groei is, kan zoveel matchen niet aan. Maar Pedri lijkt me volgroeid en dan is het juist een voordeel dat hij zo jong is. Zo een hoge belasting is vooral zwaar voor iemand die al zwakke schakels heeft in zijn lichaam, door voorgaande spierblessures of kraakbeenproblemen bijvoorbeeld."

 

"Als hij momenteel niet sukkelt met kleine problemen, zie ik geen groot probleem voor de voorbereiding bij Barcelona. Ook cardiologisch niet. En wat ook meespeelt is de competitie. Ook daar heeft Pedri het voordeel dat hij in Spanje speelt en niet in de Premier League, waar het allemaal veel fysieker is."

Zo een hoge belasting is vooral zwaar voor iemand die al zwakke schakels heeft in zijn lichaam, door voorgaande spierblessures of kraakbeenproblemen bijvoorbeeld.

Ronald Koeman is natuurlijk zelf profvoetballer op het hoogste niveau geweest en zijn uitspraken verwijzen misschien eerder naar het mentale. "Op dat vlak kan ik me inderdaad voorstellen dat Koeman zich meer zorgen maakt."


"Als je op dat niveau voetbalt, is er zoveel druk dat het belangrijk is om na een seizoen te kunnen deconnecteren. Bovendien kan je ook makkelijker geblesseerd geraken omdat je de focus wat verliest na een zwaar seizoen."


We zullen het antwoord snel kennen. De Primera Division herbegint volgend weekend. Pedri zullen we wellicht niet meteen aan het werk zien.