Ga naar de inhoud

Rus Batyrgaziev is eerste olympische bokskampioen met profkampen

Duke Ragan is er niet in geslaagd om de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2004 boksgoud te schenken. De Amerikaan moest in de finale bij de vedergewichten zijn meerdere erkennen in de Rus Albert Batyrgaziev.

Zowel Ragan als Batyrgaziev maakte vorig jaar de overstap naar de profs. In het verleden betekende dat altijd een verbod om deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar in 2016 hief het IOC dat verbod op.

 

Pas nu zien we daarvan het resultaat. Van de 286 boksers in Tokio hebben er 43 (36 mannen en zeven vrouwen) al professionele kampen achter de rug.

 

Vaak zijn het beginnende profs, zoals Ragan (3 profkampen) en Batyrgaziev, die al vier keer bokste als prof. Dankzij zijn overwinning in de finale is Batyrgaziev zo de eerste bokser met profkampen die zich tot olympisch kampioen kroont.

 

Na drie bronzen medailles is het de eerste gouden medaille in het bokstoernooi voor Rusland. De Verenigde Staten wachten als sinds 2004 op een nieuwe gouden medaille. Er komen de volgende dagen nog twee kansen.

Bekijk de finale tussen Ragan en Batyrgaziev