Noor Vidts verbaast de wereld: "Ze straalt, dat is de sleutel tot succes"

  Noor Vidts is 2e na dag 1 op de zevenkamp.

  Wie voor aanvang van de Spelen had verkondigd dat Noor Vidts na afloop van de eerste dag van de zevenkamp tweede zou staan, voor Nafi Thiam, zou de lachers op zijn hand gekregen hebben. Maar kijk: na vier onderdelen is de 25-jarige Vidts een schitterende runner-up. Wie is de Vilvoordse? Wat zijn haar sterktes? En wat brengt de dag van morgen?

  Acht jaar geleden verscheen Noor Vidts voor het eerst op het internationale zevenkamptoneel. Op het wereldkampioenschap onder 18 jaar werd ze vijftiende. Twee jaar later werd ze vierde op het Europees kampioenschap onder 20 jaar. 

   

  De daaropvolgende jaren bleef ze gestaag progressie maken, maar haar volledige ontbolstering kwam er pas eerder dit jaar. Op het EK indoor werd ze tweede in de vijfkamp, na Nafi Thiam.

   

  Op deze Olympische Spelen verkeert ze nog meer in bloedvorm, met een verpulvering van haar persoonlijke records in drie van de vier onderdelen op de eerste wedstrijddag (100 meter horden, kogelstoten en 200 meter) tot gevolg.

  Van Alphen: "Waar is Noor mee bezig? Gek!"

  Ook Hans Van Alphen, die in 2012 zelf vierde werd in de tienkamp op de Olympische Spelen, is enorm onder de indruk. "Waar is Noor mee bezig? Gek!"


  "Noor is afkomstig uit Vilvoorde. Ze traint daar bij de Vilvoordse Atletiekclub, waar ik ook jaren gespendeerd heb. Ik heb haar vooral gekend als een heel gedreven atlete, die goed was op Belgisch niveau. Ik heb haar zien groeien dat het geen naam heeft. Ze is een laatbloeier, ook fysiek. Je ziet dat ze nu echt een atlete is geworden."


  "Haar prestatie vandaag was onwaarschijnlijk. Het begon al met een horderace die top was. Ook op de 200 meter kon ze haar sterke start doortrekken. Ze viel niet stil en kon haar reeks winnen in een persoonlijk record. Alweer."

  Ik heb Vidts vooral gekend als een heel gedreven atlete, die goed was op Belgisch niveau. Ik heb haar zien groeien dat het geen naam heeft. Ze is een laatbloeier, ook fysiek. Je ziet dat ze nu echt een atlete is geworden.

  Hans Van Alphen

  Van Alphen: "Nu resten enkel nog het speerwerpen en kogelstoten waar Vidts aan moet schaven"

  Na vier onderdelen ligt Vidts maar liefst 275 punten voor op haar persoonlijk record in de zevenkamp. "Vooral in de sprintnummers heeft ze goed gescoord. Al haar loopnummers zijn supergoed, ook de 800 meter die morgen op het programma staat."


  "Ook haar springnummers zijn op een bijzonder niveau gekomen. Nu rest haar enkel nog het speerwerpen en het kogelstoten waar ze aan moet schaven, al stoot ze vandaag ook in dat laatste onderdeel een persoonlijk record."


  "Het is een hele prestatie als je hier op bijna elke discipline een persoonlijk record haalt. Dat doe je op het hoogste niveau niet elke dag. Met haar trainer Fernando Oliva heeft ze duidelijk goed werk geleverd en uitstekend gepiekt."

  Je ziet Noor constant stralen. Ze is aan het genieten van de competitie. Dat doet me denken aan mijn tienkamp in 2012. Ik heb daar geleerd om te genieten tijdens de wedstrijd.

  "Op wedstrijden moet je kunnen loslaten, je gevoel volgen en knallen"

  Wat is volgens Van Alphen de belangrijkste oorzaak van de enorm succesvolle eerste dag van Vidts? "Je ziet haar constant stralen. Ze is aan het genieten van de competitie. Dat doet me denken aan mijn tienkamp in 2012. Ik heb daar geleerd om te genieten tijdens de wedstrijd."

   

  "Ik geloof sterk dat dat de sleutel is tot haar succes. Als je geniet, laat je los. Tijdens trainingen moet je constant nadenken over allerlei technische aspecten. Op wedstrijden moet je dat kunnen loslaten, je gevoel volgen en knallen. Als ze dat ook op de tweede dag kan doen, eindigt ze misschien wel in de top 5."

  Wie kan Vidts nog van het podium stoten?

  Van Alphen blijft dus voorzichtig in zijn prognose. Voorlopig heeft Vidts 71 punten voorsprong op de vierde plaats. Welke concurrentes kunnen Vidts morgen bedreigen? "Zeker de Amerikaanse Kunz, die nu op de vierde plaats staat. Maar ik denk zeker ook aan de Duitse Schäfer. Zij staat nu pas zevende, maar heeft op de tweede dag nog enkele goeie disciplines."

  Tussenstand na eerste dag
  1. Anouk Vetter (Ned) 3.968 punten
  2. Noor Vidts 3.941 punten
  3. Nafi Thiam
  3.921 punten
  4. Annie Kunz (VS) 3.870 punten
  5. Odile Ahouanwanou (Ben) 3.867 punten
  6. Erica Bougard (VS) 3.837 punten
  7. Carolin Schäfer (Dui) 3.801 punten