Pro League volgt UEFA: uitdoelpuntenregel afgeschaft in JPL en Croky Cup

  De uitdoelpuntenregel zal dit seizoen niet meer gelden in de Croky Cup.

  Er vindt dit seizoen toch een opvallende verandering plaats in het Belgisch voetbal. De vaak geprezen, maar ook vervloekte uitdoelpuntenregel wordt afgeschaft in de halve finales van de Croky Cup en de barragewedstrijden van de Jupiler Pro League.

  Dat zijn uiteraard de wedstrijden waar er een dubbele confrontatie op het programma staat. Een 2-1-nederlaag zal dus niet langer automatisch volstaan om na een 1-0-zege in de heenwedstrijd door te stoten. Er is niet langer een verschil tussen een thuis- of uitdoelpunt.

   

  Daarmee volgt de Raad van Bestuur van de Pro League de bepaling van UEFA om de uitdoelpuntenregel af te schaffen.

   

  Verder liet de Pro League ook nog weten dat in het seizoen 2022/23 de transferperiode geopend zal zijn tot en met 6 september. De clubs krijgen dus meer tijd om hun zomerkoopjes te doen, maar ook om te voldoen aan de strengere antiwitwasregels.

   

  Sinds 1 juli vallen de Belgische voetbalbond, de profclubs en makelaars onder de regels van de antiwitwaswet die sinds 2017 van toepassing is op de financiële wereld en de vastgoed- en diamantsector. 

   

  Clubs en makelaars die in verband worden gebracht met crimineel geld riskeren geldboetes tot boven 1 miljoen euro en zelfs celstraffen. België is het enige Europese land waarin het voetbal zich aan dit strenge regime moet onderwerpen. Het is strenger dan wat de EU in principe vraagt. 

   

  De verstrenging kwam er na Operatie Propere Handen.  De gevolgen voor de profclubs zijn groot, want zij moeten heel goed nagaan met wie ze zaken doen, of ze zuiver zijn en waar het geld dat ze binnenkrijgen vandaan komt. 

   

  Clubs moeten bij de fiscus melding doen als ze vermoeden dat er verdachte geldstromen gebruikt worden. Er komt een inloopperiode, maar nadien gelden in principe controles en sancties. Voor profclubs, die een beperkte administratie hebben, wordt het een heel karwei om alle gegevens te controleren. 

   

  Wat extra respijt door de transferperiode een kleine week te verlengen, is daarom geen overbodige luxe, vindt de Pro League.