Ga naar de inhoud

Lize Broekx volgt kajakpartner Peters naar halve finales: "Ben een diesel"

Broekx voer naar een knappe tweede plek in de kwartfinales. Morgen komt ze in actie in de halve finales.

Lize Broekx heeft zich na herkansingen geplaatst voor de halve finales in de K1 500 meter. Onze landgenote werd in haar reeks nog laatste, maar maakte dat in de herkansingen helemaal goed door haar kajak als tweede over de finish te stuwen. Broekx mag zich zo, net als haar kajakpartner Hermien Peters, opmaken voor de halve finales morgen.

Na de sterke reeks van Hermien Peters kwam ook haar kajakpartner Lize Broekx vandaag in actie in de reeksen van de K1 500m sprint. 

 

Broekx wou net als Peters zich rechtstreeks plaatsen voor de halve finales. Daarvoor moest ze zich bij de eerste drie van haar reeks scharen. Dat lukte niet.

 

Na een mindere start moest Broekx de hele race achtervolgen. Bij het eerste tussenpunt kwam ze als laatste binnen. Broekx zag dat een plek in de top 3 een moeilijke opdracht werd en spaarde haar krachten met het oog op de herkansingen. Onze landgenote finishte uiteindelijk als laatste in haar reeks in 1'52"476.

Tweede plek is voldoende voor een ticket voor de volgende ronde

Broekx was na die teleurstellende laatste plek in de reeksen gebrand op een goede prestatie. Onze landgenote schoot dan ook uit de startblokken. Bij tussenpunt 1 kwam Broekx als derde over de streep. 

 

De Russische nam het commando over. Broekx leek beslag te leggen op de tweede plek, maar in het absolute slot van de wedstrijd kwam ze nog bijzonder dicht bij de eerste plek. Uiteindelijk was de Russische enkele fracties sneller.

 

Broekx finishte in 1'49"336 en mag dankzij die tweede plek morgen naar de halve finales. In die halve finale komt ze mogelijk haar kajakpartner Hermien Peters tegen. Peters plaatste zich deze ochtend al voor de halve finales.

Lize Broekx: "Hopen dat de diesel morgen aanslaat"

"Deze ochtend in de reeksen had ik een moeilijke wedstrijd", blikt Lize Broekx nog even terug op haar laatste plek in de reeksen. 

 

"Het was even aanpassen om weer alleen aan de start te komen en mijn eigen tempo te vinden. Nu in de kwartfinale voelde ik me beter en heb ik mezelf herpakt. Ik ben blij dat ik deze keer een goede wedstrijd heb kunnen laten zien." 

 

Broekx maakte vooral het verschil dankzij haar sterke tweede 250 meter. 

 

"Ik ben een diesel", lacht Broekx. "Ik hoop dat ik morgen even goed kan doen als daarnet. We zullen wel zien dan wat het geeft. Het doel? Het beste van mezelf gegeven en nog sneller varen. Ik wil er gewoon van kunnen genieten. Elke plaats die ik dan haal, is gewoon goed." 

 

Kajakpartner Hermien Peters plaatste zich ook voor de halve finales. "Het is mooi dat Hermien zich ook wist te plaatsen. Zeker omdat we nu al de derde dag op rij aan het varen zijn. Het is heel intens, heel warm ook. Dat doen we goed."

 

"Beter doen dan in de K2 is niet echt een doel. Maar als dat zou gebeuren, zou het wel leuk zijn. Ik ga morgen gewoon op mezelf focussen en er vol voor gaan. En hopen dat de diesel aanslaat."

programma Lize Broekx
maandag 2 augustus reeksen K2 500m (met Hermien Peters) 1'48"137 (4e, naar KF) verslag
maandag 2 augustus kwartfinales K2 500m 1'47"649 (1e, naar HF) verslag
dinsdag 3 augustus halve finales K2 500m 1'39"046 (5e, naar b-finale) verslag
dinsdag 3 augustus b-finale K2 500m 1'38"475 (1e) verslag
woensdag 4 augustus reeksen K1 500m 1'52"476 (7e, naar KF) verslag
woensdag 4 augustus kwartfinales K1 500m 1'49"336 (2e, naar HF) verslag
donderdag 5 augustus halve finales K1 500m 1'54"489 (5e, naar c-finale) verslag
donderdag 5 augustus c-finale K1 500m 1'56"842 (5e) verslag