Belgische sportgeschiedenis: 2 keer olympisch goud op 1 dag (én binnen het uur)

  Voor het eerst in bijna 70 jaar heeft ons land 2 gouden medailles gepakt op 1 olympische dag. Een prestatie van jewelste met dank aan Nafi Thiam en de Red Lions. 5 augustus 2021, een datum die voor eens en voor altijd de Belgische sportgeschiedenis zal kleuren.

  Dat België nooit een veelvraat is geweest als het om olympische medailles gaat, is geen geheim. Met amper 11 miljoen inwoners is ons landje dan ook een dwergstaat in vergelijking met grootmachten als China en de Verenigde Staten.

   

  Toch bezorgde "Team Belgium" ons de voorbije jaren al veel onvergetelijke momenten. Denk maar aan "Fredje" Deburghgraeve in Atlanta of Tia Hellebaut in Peking. Maar 2 gouden medailles op 1 dag? Neen dat was al van 1952 geleden. Al waren we er wel al enkele keren dichtbij.

  Thiam en Lions maken cirkel rond

  We keren even terug naar de Spelen van 1964. Op 16 oktober vliegt Patrick Sercu naar goud op de 1000m tijdrit. Een dag later verschijnt ook Gaston Roelants op het hoogste schavotje na de 3000m steeple chase.  Net geen olympisch unicum voor ons land.

   

  Ook 32 jaar later komt België er dichtbij. In Atlanta bezorgen judoka Ulla Werbrouck en zwemmer Frédérik Deburghgraeve de Belgische sportliefhebber een "gouden weekend". Fenomenaal, maar opnieuw geen 2 keer goud op dezelfde dag.


  In Peking 2008 is het dan weer Tia Hellebaut die een dag na de 4x100m-loopsters goud op zak steekt. Al zorgt dopinggebruik van Rusland ervoor dat Gevaert en co pas 8 jaar later hun zilveren medaille voor een gouden mogen inruilen.


  57 jaar nadat Sercu en Roelants er in Tokio voor het eerst dichtbij waren, maken Thiam en de Red Lions de cirkel nu dus rond. Tokio 2020, een editie om nooit meer te vergeten.

  5 augustus, 13.34u: Red Lions pakken goud