Hoe moeten Red Lions Australië kloppen? "Ze laten veel ruimte in het centrum"

  De Red Lions staan op 1 wedstrijd van het goud.

  De Red Lions staan op 1 wedstrijd van olympische glorie. Morgen wacht met Australië wel een bijzonder taaie klant in de finale. Waar liggen de goede en minder goede punten bij de "Kookaburras"? Hockeykenner Floris Geerts geeft zijn analyse.

  "Het is een team dat gewend is om te winnen", vertelt Floris Geerts. "De laatste 5 jaar hebben ze ieder toernooi gewonnen, behalve het WK. Daar gingen ze eruit in de halve finale en pakten ze brons."

   

  "De typische Australische kenmerken zijn: hard werken, fysiek hockey en dat gecombineerd met hier en daar getalenteerde spelers. Het grootste voordeel is dat ze echt voor elkaar werken. Het is een heel erg goeie ploeg die aan mekaar hangt. Ze willen die blamage in Rio, toen ze geen medaille pakten, rechtzetten."

   

  "Australië, dat is fysiek hockey. Ze schuwen de duels echt niet en gaan er hard in. Ze spelen niet smerig, maar zoeken wel de limiet op. Ze proberen ook de tegenstander wat te treiteren, uit hun tent te lokken. Dat hoort er wel bij bij de "Kookaburras"."

  Australië, dat is fysiek hockey. Ze schuwen de duels echt niet en gaan er hard in.

  Floris Geerts

  "Tim Brand en Blake Govers in de gaten houden"

  Naar wie moeten de Red Lions morgen uitkijken? "De held is Tim Brand op dit moment bij hen. Hij is een jonge spits die geboren is in Nederland, maar op jonge leeftijd naar Australië is verhuisd. Hij is op dit toernooi helemaal doorgebroken."


  "Ze hebben ook een heel goede strafcorner met Blake Govers. Dat is een heel erg groot wapen. Hoewel hij in het spel niet altijd echt aanwezig is, is hij belangrijk voor Australië. Dat is een speler om in de gaten te houden."

   

  "Er zitten wel wat spelers bij die ervaring hebben om prijzen te pakken. Ze hebben dat de laatste 20 jaar gedaan. Sinds Sydney 2000 zijn zij het toonaangevende land in het hockey. Ze zijn gewend om finales te spelen en deinzen voor niemand terug."

  "Veel ruimte in het centrum"

  Beide landen hebben elkaar de laatste jaren al enkele keren getroffen. "Australië had 13 jaar thuis niet meer verloren en net na het WK heeft België daar een punt van gemaakt: 'Wij gaan winnen in Australië'. Dat is ook gebeurd."

   

  "Begin 2020 zijn ze nog eens naar daar gegaan om de puntjes op de i te zetten. Om te laten zien: 'Sorry jongens, België is gewoon de beste ploeg ter wereld'. Ze zijn er nog eens gaan winnen."

   

  Waar liggen de zwakke punten bij Australië? "Ze laten veel ruimte in het centrum. Arthur Van Doren en John-John Dohmen leggen die ballen dan waar ze willen."

   

  "Het wordt sowieso een fysieke clash. Omdat België ook een heel fysieke ploeg is. Ze zullen België uit de cirkel moeten houden, want ze laten de tegenstander toe om in de cirkel te komen. Dan geef je ook strafcorners weg en dat is geen goede tactiek tegen België."

  Het wordt sowieso een fysieke clash.

  Floris Geerts
  finale
  donderdag 5 augustus Australië - België 12 u  
  halve finales
  dinsdag 3 augustus België - India 5-2 verslag
    Australië - Duitsland 3-1 verslag
  kwartfinales
  zondag 1 augustus België - Spanje 3-1 verslag
    India - Groot-Brittannië 3-1  
    Australië - Nederland 2-2 (3-0 n.p.) verslag
    Duitsland - Argentinië 3-1 verslag
  groepsfase
  zaterdag 24 juli Nederland - België 1-3 verslag
  maandag 26 juli Duitsland - België 1-3 verslag
  dinsdag 27 juli België - Zuid-Afrika 9-4 verslag
  donderdag 29 juli België - Canada 9-1 verslag
  vrijdag 30 juli België - Groot-Brittannië 2-2 verslag
      M W G V +/- punten
  1. België 5 4 1 0 +17 13
  2. Duitsland 5 3 0 2 +9 9
  3. Groot-Brittannië 5 2 2 1 0 8
  4. Nederland 5 2 1 2 0 7
  5. Zuid-Afrika 5 1 1 3 -8 4
  6. Canada 5 0 1 4 -18 1