"Thomas Van der Plaetsen was in vorm van zijn leven, ontgoocheling is enorm"

  Thomas Van der Plaetsen verlaat de Olympische Spelen in een rolstoel.

  Voor Thomas Van der Plaetsen zitten de Olympische Spelen er al op na het eerste nummer van de tienkamp. Bij zijn eerste poging ging het mis bij het verspringen. Wat nu voor de meerkamper? "Hij zal er in Parijs misschien nog wel bij zijn", denkt verslaggever Maarten Vangramberen. Ook zus Helena Van der Plaetsen hoopt dat haar broer terugkomt op het hoogste niveau. "Hij was in de vorm van zijn leven naar Tokio gekomen."

  Ook een scheurtje in ligamenten rechtervoet

  Thomas Van der Plaetsen liep niet alleen een hamstringblessure op vandaag, er werd ook een kneuzing aan zijn rechterknie en een scheurtje in de ligamenten van zijn rechtervoet vastgesteld. "Hij zal enkele maanden out zijn", laat het BOIC weten.

   

  "Voor de verdere medische opvoling zal hij terugkeren naar België. We wensen hem veel beterschap en een snel herstel toe. We hopen Thomas zo snel mogelijk opnieuw te verwelkomen binnen Team Belgium."

  "Pijnlijk beeld"

  Van der Plaetsen wilde in Tokio een gooi doen naar het Belgisch record van Hans Van Alphen (8.519 punten). Hij begon goed aan zijn tienkamp met een vierde plaats in zijn reeks van de 100m (11"05). 

   

  Daarna ging het volledig mis voor de 30-jarige Van der Plaetsen. Bij zijn eerste aanloop in het verspringen voelde hij iets in zijn hamstring. Hij keerde nog even op zijn stappen terug, maar ging bij een tweede poging hard tegen de grond in de zandbak. Hij werd na verzorging afgevoerd met een rolstoel.

   

  Wat is er precies gebeurd? Maarten Vangramberen legt uit: "Van der Plaetsen is heel lang blijven liggen in het zand, daarna ook heel lang langs de kant. De andere meerkampers kwamen dag zeggen en dan volgde een pijnlijk beeld om hem naar het ziekenhuis te zien vertrekken."

   

  "Dat ziekenhuis ligt in het olympisch dorp. Veel nieuws is er nog niet, maar de eerste diagnose is een scheur in zijn hamstring. Voor alle duidelijkheid: dat zijn de spieren aan de achterkant van het bovenbeen." 

   

  Het is niet zijn eerste hamstringblessure. "Van der Plaetsen heeft een verleden met blessures op die plaats. In de aanloop naar de Spelen van Londen in 2012 liep hij ook een ernstige hamstringblessure op nadat hij had afgestoten op een balk die los lag", verduidelijkt Vangramberen.

   

  "Hij is daar altijd heel gevoelig voor gebleven en moest altijd goed opletten en opwarmen. Het probleem met zulke blessures is dat het een soort littekenweefsel gaat vormen en een zwakke plek blijft. Er was nu geen enkele aanleiding, maar blijkbaar gebeurde het toch tijdens de opwarming van het verspringen."

  Van der Plaetsen heeft een verleden met blessures op die plaats.

  Maarten Vangramberen

  "Technische meerkampers kunnen toch een tijdje doorgaan"

  Hoe moet het nu voort met Van der Plaetsen? "In Parijs zal hij 33 jaar oud zijn. Eén van de bekendste tienkampers ooit, de Tsjech Roman Sebrle, werd nog wereldkampioen op zijn 33e."

   

  "Ik heb net nog even met zijn zus Helena (hieronder ook aan het woord) gebeld. Als de blessure van Van der Plaetsen niet te ernstig is, dan is het echt wel de bedoeling dat hij doorgaat tot het WK atletiek van Eugene van volgend jaar."

   

  "Ze zegt dat hij altijd afscheid zal willen nemen op een mooi moment. Dus misschien zal hij er in Parijs wel nog bij zijn. Hij is een technische meerkamper en iemand die heel goed kan springen, met een geweldige techniek. Die kunnen toch een tijdje doorgaan."

  Van der Plaetsen is een technische meerkamper en iemand die heel goed kan springen, met een geweldige techniek. Die kunnen toch een tijdje doorgaan.

  Maarten Vangramberen

  Vangramberen over Van der Plaetsen in Okiru:

  Zus Helena: "Thomas zat in de vorm van zijn leven"

  "Thomas voelde wel iets aan zijn hamstring, maar niet ernstigs. Voor hem was dat normaal", zei zus Helena van der Plaetsen, ook in Tokio, op Radio 1. "Het was dus voor ons ook zeer verrassend dat hij bij de eerste sprong zo'n blessure opliep. De ontgoocheling was ook enorm."

   

  "Hij was in de aanloop naar deze Spelen uitzonderlijk blessurevrij en zat in de vorm van zijn leven. Het medische team van het BOIC heeft hem onmiddellijk onderzocht en besliste meteen om hem naar het ziekenhuis te laten overbrengen."

   

  Helena Van der Plaetsen is niet alleen de zus van Thomas, ook de manager. "Het waren heel pijnlijke beelden. We hebben als familie enorm naar deze Spelen toegewerkt, het moesten de beste van zijn carrière worden."

   

  Wat nu? "Ik hoop dat Thomas de moed heeft om door te gaan, afhankelijk van de ernst van de blessure. Hij is al gekwalificeerd voor het WK in de Verenigde Staten, misschien vindt hij opnieuw de mentale veerkracht om zich heruit te vinden, zoals wel vaker in zijn carrière."

  We hebben als familie enorm naar deze Spelen toegewerkt, ze moesten het hoogtepunt van zijn carrière vormen.

  Helena Van der Plaetsen