Commotie in Tokio: zilver voor 18-jarige sprintster met "te veel testosteron"

  Mboma won zilver op de 200m sprint.

  De zilveren medaille van Christine Mboma op de 200m sprint doet veel stof opwaaien in de sportwereld. De 18-jarige atlete uit Namibië heeft namelijk van nature een te hoog testosterongehalte, waardoor ze volgens veel collega's over een oneerlijk voordeel beschikt.

  Hoewel Christine Mboma vooral een 400m loopster is, nam de jonge sprintster op deze Spelen enkel deel aan de 200m. Reden? Ze beschikt over te veel testosteron, waardoor ze volgens de wereldatletiekbond zowel op de 400m als de Engelse mijl een onevenredig voordeel heeft.

   

  Net zoals Caster Semenya, tweevoudige olympisch kampioene op de 800m, behoort Mboma dus tot de zogenaamde "hyperandrogene atleten". Dat zijn vrouwen die te veel androgenen aanmaken en van wie de testosteronspiegel dus te hoog is.

   

  Semenya is alvast niet van de partij in Tokio, omdat ze niet akkoord gaat met de voorwaarde van de Internationele Atletiekfederatie om te mogen deelnemen aan langere nummers dan de 200m. Voor de IAAF moeten atleten zoals Semenya namelijk medicijnen slikken die hun testosterongehalte onderdrukken.

   

  "Ik ben een vrouw en een atlete van wereldklasse. Medicijnen nemen de ziel uit mijn lichaam. De IAAF kan mij niet drogeren of mij ontnemen te zijn wie ik ben.", reageerde de Zuid-Afrikaanse kampioene scherp.

   

  Dat Mboma in Tokio met zilver aan de haal ging op de 200m sprint legt het dossier nu opnieuw helemaal bovenaan de stapel van het IAAF.