Van Alphen is onder de indruk van Warholm: "In 13 passen? Dat kan bijna niemand"

  Hans Van Alphen werd in Londen nog knap vierde op de tienkamp.

  Tot voor de Spelen in Tokio was Kevin Young de wereldrecordhouder op de 400m horden. Vandaag staat hij niet eens meer in de top 3. Een bijzonder sterke Karsten Warholm won gisteren goud in een wereldrecord. Ook de andere twee op het podium doken onder de tijd van Young. Ex-olympiër Hans Van Alphen is onder de indruk van die prestaties. 

  In "Van hier tot in Tokio" werd uitvoerig stilgestaan bij de finale van de 400m horden. 

   

  "Het is echt absurd", is ex-olympiër Hans Van Alphen nog steeds onder de indruk van de race van de Noor Karsten Warholm. "Ik heb de race al vijf keer bekeken ondertussen. Het kan niet anders dan dat dit de prestatie van de Spelen wordt in de atletiek." 

   

  "Het duel tussen Warholm en Benjamin was het duel waar ik op voorhand het meest naar uitkeek. De omstandigheden waren goed. Ze lopen zowat de perfecte koers en duiken allebei ruim onder het wereldrecord."

   

  Van Alphen was vooral onder de indruk van het aantal passen dat Warholm zet tussen de horden. "Zowel Benjamin als Warholm zetten er 13", weet Van Alphen. "Dat kan bijna niemand. Misschien Dos Santos (die 3e werd, red) ook nog." 

  "Constant nadenken waar je gaat schakelen"

  Van Alphen weet als tienkamper zelf hoe moeilijk het is om die passen perfect te timen. Maar ook bij de hordelopers zelf leeft het. "Ik heb een aantal keer bij Michaël Bultheel, de hordeloper, op de kamer gelegen. Die kon daar ook heel de tijd over praten." 

   

  "Als de verzuring komt, kan je die 13 passen niet meer doen. Kan je met je andere been over de horde, dan kan je er 14 doen. Lukt dat niet, moet je er 15 doen." 

   

  "Je moet dus constant nadenken waar je ergens gaat schakelen van 13 naar 14 of, als de verzuring in de benen loopt, 15 passen. Warholm en Benjamin niet. Zij hebben dat niet nodig. Zij lopen gewoon in 13 passen, maar je moet het wel kunnen."