Ga naar de inhoud

Twee superspannende medailleraces in het zeilen, twee keer Groot-Brittannië nipt boven

Dylan Fletcher en Stuart Bithell haalden onverhoopt goud.

De Britten hadden vanochtend de wind in de zeilen! In de 49'er-klasse voer het duo Fletcher/Bithell na een centimeterfinish naar het goud, waarna hun landgenoot Scott een halfuur later in de Finn-klasse een immense inhaalrace tot een goed einde bracht.

Het Britse feestje begon in de skiff 49'er-klasse bij de mannen. Voor aanvang van de medaillerace stonden Dylan Fletcher en Stuart Bithell vier punten in het krijt bij de Nieuw-Zeelanders Peter Burling en Blair Tuke. Hun devies voor goud: de Kiwi's minstens twee plaatsen achter hen houden.

 

Dat lukte aanvankelijk perfect, want de Britten namen meteen de koppositie, terwijl de Nieuw-Zeelanders continu op de derde plek (ver)zeilden. Ei zo na stak een Duits koppel nog een stokje voor Brits goud door hen bij de laatste boei voorbij te steken, maar in de allerlaatste meters speelden Fletcher en Bithell opnieuw haasje-over.

 

In de eindklassering hebben de Britten en de Nieuw-Zeelanders exact evenveel punten, maar door een betere medaillerace is het goud dus voor de Britse boot. Voor Groot-Brittannië is het de eerste olympische titel in de 49'er-categorie.

Close call! Zo klein was het verschil bij de finish:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Riante voorsprong verdwijnt net niet in het water

In de Finn-klasse hadden de Britten wel een enorme reputatie hoog te houden. Al vijf olympiades op een rij leveren ze er de primus af. De druk op de Britse deelnemer én titelverdediger Giles Scott was dan ook huizenhoog.

 

Bij aanvang van de medaillerace leek zijn voorsprong op de Hongaarse nummer twee Zsombor Berecz nochtans geruststellend (dankzij zes eerte plaatsen in de voorgaande races), maar bijna ging Scott alsnog kopje onder. Na het ronden van de eerste boei kreeg hij een bestraffing aangesmeerd, waardoor hij terugviel naar de zevende plaats.

 

Een top 5-plaats volstond alsnog voor het goud, maar daar moest hij wel enorm hard voor werken. Op nagenoeg windstil water slaagde Scott er in de laatste rechte lijn ternauwernood in om naar de vierde stek en bijhorende gouden plak op te rukken.

De vreugde was groot bij Scott, die zichzelf opvolgt als olympisch kampioen: