Aardbeving in Japan bereikt olympisch dorp: "Ons bed wiebelde heen en weer"

  Tokio.

  De olympische atleten zijn vandaag gewekt door een aardbeving met een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. De aardbeving ontstond voor de kust van Japan en bereikte ook het olympische dorp. Onze mannen in Tokio "voelden het bed heen en weer wiebelen", aldus journalist Bert Sterckx.

  Al vroeg deze ochtend (rond middernacht bij ons) werd er een aardbeving in Tokio gemeld. Met een kracht van 6.0 op de schaal van Richter was die ook voelbaar tot in het olympische dorp.

   

  Bert Sterckx is voor Sporza op de Olympische Spelen en vertelde dat de aardbeving inderdaad tot in Tokio was geraakt. "We slapen op de 9e verdieping en voelden ons bed heen en weer wiebelen", zegt Sterckx.

  Met kussens en een muur tegen moeder natuur

  Een aardbeving in Japan is geen zeldzaam fenomeen. Het land ligt pal binnen de "ring of fire", een boog met verhoogde seismische activiteit. Er worden per jaar zo'n 1500 aardbevingen gemeten.

   

  Met dat in het achterhoofd heeft de organisatie van de Olympische Spelen ook enkele maatregelen genomen. Zo zouden er in de Ariake-volleybalarena grote rubberen kussens ingebouwd zijn om eventuele schokken te dempen. 

   

  Om tsunami's tegen te houden wordt het olympische dorp dan weer omringd door een zeewering van bijna 2 meter hoog.

  Tweets van Sporza-journalisten: