Toestelfinales: Carey heeft haar goud beet, China boven aan de ringen

  Jade Carey vliegt naar het goud.

  Ook vandaag werden er weer individuele medailles uitgereikt in de olympische turnhal. Het was er eentje meer dan normaal want aan de vloer pakten twee turnsters brons. Het goud ging daar naar Jade Carey. Aan de ringen waren de Chinezen baas en in een spannende sprongfinale ging goud naar Jeahwan Shin.

  Ringen (m): Chinezen verwijzen Petrounias naar bronzen plek

  De mannen zorgden aan de ringen voor een hoogstaande finale. De eerste oefening van de Braziliaan Zanetti liep mis, maar daarna turnde iedereen foutloos. Vooral de Chinezen maakten indruk. You pakte uit met een bijzonder hoge moeilijkheidsgraad (6.6) en zette een 15.300 neer.

   

  Maar zijn landgenoot Yang Liu ging meteen boven die score. Hij turnde vlekkeloos en kreeg een 9 voor zijn uitvoering goed voor een monsterscore van 15.500.

   

  De andere gymnasten kwamen daar niet meer in de buurt, maar het was nog wachten op titelverdediger Petrounias. Hij turnde in zijn vlotte stijl, maar zette een pas bij zijn afsprong. Met 15.200 moest hij vrede nemen met brons.

  medailles:

  • goud: Yang Liu (Chi) - 15.500
  • zilver: Hao You (Chi) - 15.300
  • brons: Eleftherios Petrounias (Gri) - 15.200
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Vloer (v): Jade Carey heeft beet, ex aequo voor het brons

  Ook de vloerfinale bij de vrouwen was om van te smullen. Jade Carey kwam als tweede in actie en de Amerikaanse springveer stelde niet teleur. Ook op de sprong ging ze voor goud, maar die finale ging de mist in. Hier zette ze geen pas verkeerd. Haar oefening bevat weinig choreografie maar door de hoge moeilijkheidsgraad kreeg ze toch 14.366 van de jury. 

   

  Zo lag de lat meteen hoog. Melnikova zette een knappe oefening neer en kreeg 14.166. Dat werd ook de exacte score van de Japanse Mai Murikami. Met net dezelfde scores in uitvoering en moeilijkheid kregen ze allebei een bronzen medaille. Voor Japan is dat de eerste medaille in artistieke gymnastiek sinds de vorige Spelen in Tokio in 1964.

   

  En het zilver? Dat ging niet naar de Braziliaanse Andrade. Zij had haar immense sprongkracht niet helemaal onder controle. De medaille ging naar Vanessa Ferrari. De Italiaanse bracht een fantastische oefening op de mat en op haar 30e pakt ze zo op haar 4e Spelen haar eerste medaille.

  medailles

  • goud: Jade Carey (VS) - 14.366
  • zilver: Vanessa Ferrari (Ita) - 14.200
  • brons: Mai Murakami (Jap) en Angelina Melnikova (Rus) - 14.166
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Sprong (m): Shin pakt goud met zelfde score als Abliazin

  Aan de sprong bij de mannen ligt alles dicht bij elkaar en geeft de landing vaak de doorslag. De 28-jarige Artur Davtyan maakte indruk met zijn snelheid. Beide sprongen hadden een moeilijkheid van 5.6 en ook zijn uitvoering was goed. Met een hoge score van 14.733 pakte hij brons.

   

  Heel wat van de andere deelnemers hadden wel pech met hun landing, zoals de Braziliaan Souza. Adem Asil zette dan weer een uitstekende eerste sprong neer (15.266), maar ging bij sprong twee de mist in.

   

  Jeahwan Shin, een van de favorieten, kon als eerste over de score van Davtyan gaan. Hij koos voor een sprong met 6.0 moeilijkheid. Hij zette wel een grote pas in de landing, maar bij zijn tweede sprong was de uitvoering wel enorm keurig. Het totaal: 14.783.

   

  Ook Denis Abliazin zette exact dat totaal neer met twee haast foutloze sprongen. Maar toch moest hij vrede nemen met zilver. Zijn uitvoering lag hoger, maar aan de sprong wint de turner die op een van de twee pogingen de hoogste score neerzet. 

  medailles:

  • goud: Jeahwan Shin (ZKo) - 14.783
  • zilver: Denis Abliazin (Rus) - 14.783
  • brons: Artur Davtyan (Arm) - 14.733
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.