Ga naar de inhoud

meest recent

Gewichthefster Anna Van Bellinghen (+87kg) eindigt op de 11e plaats

 ma 2 augustus 2021 15:01
Gewichthefster Anna Van Bellinghen in actie op haar eerste Spelen.

Gewichthefster Anna Van Bellinghen is in de categorie boven 87 kilogram tweede geëindigd in groep B, goed voor een 11e plaats overall. Het goud was voor de Chinese Wenwen Li, Laurel Hubbard, de eerste trans persoon op de Spelen, kwam niet tot een resultaat.

Na een zware rugblessure is een deelname aan de Spelen al een overwinning voor Van Bellinghen. In Tokio werd onze landgenote ingedeeld in de B-groep, die 's ochtends in actie kwam.

 

Bij het trekken was de eerste poging van Van Bellinghen meteen ook de beste. Ze trok 96 kilogram en faalde daarna twee keer op 100 kilogram.

 

Het stoten ging een pak beter. Ze begon met 115 kilogram, ging daarna succesvol naar 119 kilogram, om uiteindelijk ook 123 kilogram omhoog te stoten.

 

Met 219 kilogram was Van Bellinghen 2e in de B-groep, enkel een Cubaanse was beter met 224 kilogram. In de A-groep waren veel ogen gericht op de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard, de eerste trans persoon op de Olympische Spelen. Zij faalde 3 keer en werd zo uit de competitie genomen. Ook Sarah Fischer uit de A-groep stak Van Bellinghen nog voorbij, zodat ze eindigt op de 11e plaats.

 

Li Wenwen tilde 320 (140+180) kilogram boven haar hoofd, een olympisch record en liefst 37 kilomgram meer dan de nummer 2.

Lees ook:

Van Bellinghen: "Niet perfect, maar ook niet slecht"

Hoe blikt Anna Van Bellinghen terug op het eerste deel van de competitie? "Ik ben vrij tevreden, maar het trekken  is niet gegaan zoals ik had gehoopt", zegt ze na haar zes pogingen.

 

"Ik weet niet of het de zenuwen of de druk waren, maar ik had moeite met mijn concentratie. Maar ik heb me goed herpakt in het tweede deel en toch uitstekende resultaten laten optekenen. Het was niet perfect, maar zeker ook niet slecht."

 

"Als alles normaal verloopt, kan ik heel misschien twee atleten passeren in de stand. De rest is te sterk. Top 10 zou heel goed zijn." Dat haalde ze dus uiteindelijk net niet.

De drie pogingen in het trekken van Van Bellinghen:

De drie pogingen in het stoten van Van Bellinghen:

Lees ook: