Berings over verloning Belgische atleten: "Er is geen reserve om op terug te vallen"

  Derwael werd olympisch kampioene op de brug met ongelijke leggers.

  Geld was nooit een drijfveer. Ondanks haar vele successen graaide Nina Derwael de afgelopen jaren geen vetpotten mee. Ook hordeloopster Eline Berings kan erover meespreken. "Het is gewoon de realiteit voor elke topsporter die geen voetballer of wielrenner is", vertelde de atlete in Sporza Tokio.

  Na goud op WK's en EK's kroonde Nina Derwael zich zondag ook tot olympisch kampioene op de brug met ongelijke leggers. Toch hoefde de Belgische wereldtopper de voorbije jaren niet op een monsterloon te rekenen. Iets waar sommige mensen zich vragen bij stellen.

   

  "Dat is gewoon de realiteit", legt hordeloopster Eline Berings uit. "Sport Vlaanderen maakt gebruik van bediendencontracten.  Dat zijn geen enorm hoge lonen, terwijl er wel zeer veel druk komt kijken bij het leven als topsporter."

   

  "Zolang atleten studeren, valt de afweging nog te maken. Gewone studenten moeten namelijk ook een studentenjob gaan doen. Maar na het studentenleven komen sporters enorm onder druk te staan", vult Berings aan.

  Voor een loon dat weinig reserve biedt, komen atleten enorm onder druk te staan.

  Eline Berings

  "Voor een loon dat weinig reserve biedt, komt er heel veel stress bij kijken. Je hebt het geld namelijk echt nodig om te kunnen overleven."

  "Tia Hellebaut behield als olympisch kampioene hetzelfde loon"

  Als hordeloopster begrijpt Berings ook de kritiek die wordt geuit op het verloningssysteem in België. "Tijdens mijn studies had ik een studentencontract, maar erna komt er wel wat bij omdat je naar 100 procent loon gaat."

   

  "Ik kon ervan leven omdat ik extra inkomsten had via prijzengeld en sponsoring. Maar als je niets anders hebt dan dat contract wordt het wel echt moeilijk. Zeker als je dan een huis wil huren bijvoorbeeld", stelt de 35-jarige atlete vast.

  Eigenlijk zou er een soort bonussysteem moeten komen.

  Eline Berings

  Volgens Berings komen atleten dan ook onder extreme druk te staan door de kleine som die ze binnenrijven. "Er is gewoon geen marge. Wanneer je een blessure oploopt of een moeilijk jaar hebt, kan je ook niet terugvallen op bepaalde reserves."

   

  "Door deeltijds te werken kan je hetzelfde verdienen en tegelijk aan topsport doen. Maar dat is natuurlijk een moeilijke combinatie. Eigenlijk zou er een soort van bonussysteem moeten komen", stelt de atlete voor.

   

  "Ik herinner me nog dat Tia Hellebaut olympisch kampioene werd en gewoon hetzelfde loon behield. Dan zit je volgens mij in een situatie die niet klopt."