Vandeweghe: "Goud van Derwael is Deburghgraeve en Thiam opgeteld"

Een gouden medaille van 24 karaat. De olympische titel van Nina Derwael is volgens Hans Vandeweghe van ongeziene schoonheid. Nog mooier dan de 38 gouden medailles die België eerder behaalde op Olympische Spelen.

Download de podcast van De Tribune

"Sommige gouden medailles blinken meer dan andere"

Kan je gouden olympische medailles ordenen? Hans Vandeweghe vindt van wel. Hoe mooi de prestaties van Greg Van Avermaet, Nafi Thiam of Fred Deburghgraeve ook waren, hij vindt het goud van Nina Derwael de mooiste uit de Belgische sportgeschiedenis. Dat zei hij in onze podcast De Tribune.

 

"Turnen is een van de meest competitieve sporten, een sport ook die bijna in alle grote sportlanden uitgepuurd wordt. In Oost-Europa, in de grote Aziatische landen, in Rusland, in de Verenigde Staten en ook in Australië hebben ze er grote inspanningen voor gedaan." 

 

"Alleen het Afrikaanse continent ontbreekt. Zeker in West-Afrika zouden ze er goed in kunnen zijn, maar daar hebben ze gewoon vaak geen turnhal."

 

"Bovendien is turnen een sport waar je al heel jong mee begint en de selectie gebeurt vanaf twee jaar. Daarna ga je 30 uur per week trainen, dat is ongeveer drie keer meer dan een gemiddelde voetballer. Er zijn weinig andere sporten die zo lastig zijn en waar de competitie zo groot is."

 

"Elke gouden medaille is fantastisch, maar er zijn wel gouden medailles die meer blinken dan andere gouden medailles en die van Derwael blinkt het meest van allemaal."

 

"Derwael is dubbel wereldkampioene, Europese kampioene en nu olympisch kampioene, dat is Deburghgraeve en Thiam opgeteld."

Derwael is dubbel wereldkampioene, Europese kampioene en nu olympisch kampioene, dat is Deburghgraeve en Thiam opgeteld.

"Dit is toch het grote gelijk van Kieffer en Heuls"

Nina Derwael gaf na haar glansprestatie toe dat ze nerveuzer was dan anders voor haar finale aan de brug. Gelukkig gold dat ook voor haar concurrentes. De zenuwen waren bijna hoorbaar zondag in de olympische turnhal. 

 

Dat Derwael uiteindelijk nog het best omging met de zenuwachtigheid toont andermaal haar klasse. Want makkelijk was het laatste jaar zeker niet voor haar. "Ze is echt een onwaarschijnlijk straffe atlete", vindt Hans Vandeweghe.

 

"Er zijn mensen die gehoopt hebben dat Derwael geen medaille zou halen, want het grote gelijk van Majorie Heuls en Yves Kieffer is er nu wel natuurlijk." 

 

"Ik heb na de finale met de twee coaches gesproken en denk dat de kwestie van de baan is. Ze leken niet haatdragend, maar ze hebben het natuurlijk ergens meegenomen."

 

"Ik denk niet dat er nu nog nieuwe getuigenissen zullen komen. De feiten waren er, maar dateerden ook wel van een lange tijd geleden. De tijden zijn veranderd, er mag nu minder. Iemand uitschelden is nu not done."